Hlavní obsah

Křemen a jeho rodina je název výstavy v Ostravském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Ostravské muzeum uvádí od 21. května do 31. července 2013 úspěšnou výstavu Východočeského muzea v Pardubicích Křemen a jeho rodina.

Foto: Josef Zajíc

Křemen a jeho rodina. Výstava v Ostravském muzeu. 24.5.2013

Článek

Křemen je jedním z nejčastějších minerálů zemské kůry. Jeho různé odrůdy se používají jako drahé a dekorační kameny, bez nichž si nelze představit moderní elektroniku, výrobu skla bez křemenného písku aj. Škála použití křemene je tak široká, že nelze ani přibližně odhadnout jeho celkovou světovou produkci.

Podle Ing. Jiřího Šury, geologa Východočeského muzea, sestává výstava z několika částí, které představují křemen jednak v přírodě, jednak v životě člověka.

První část představuje různé odrůdy a modifikace křemene, křemen v živé a neživé přírodě, křemen a křemenné hmoty v nejbližším okolí, v České republice a ve světě. V druhé části se návštěvník seznámí s křemenem v životě člověka od domácích spotřebičů, žárovek, skla, techniky až po běžné čisticí prostředky.

"Návštěvník se seznámí se zpracováním dekoračních kamenů, použitím křemene v různých průmyslových odvětvích nebo křemenem jako průvodcem člověka v pravěku až po současnost," sdělila Mgr. Eva Mertová, geoložka Ostravského muzea. "Kromě doprovodných makrofotografií křemenných hmot jsou pro návštěvníky výstavy připraveny i další zajímavé aktivity, například pozorování řezů achátů pod binokulárním mikroskopem, kouzla s voděodolným nátěrem, záhadologická pátrání, křesání jisker pod vodou a další," dodala Mertová.

Autor výstavy: Ing. Jiří Šura, geolog, Východočeské muzeum. Kurátorka výstavy: Mgr. Eva Mertová, geoložka, Ostravské muzeum. Instalace: Jana Burdová, Markéta Jarešová, Pavla Vlková, Břetislav Gebauer. Grafické práce: Bc. Klára Gracová

Ostravské muzeum je otevřeno: pondělí - pátek od 9.00 do 17.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 13.00 hodin a v neděli od 13.00 do 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám