Hlavní obsah

Kralupský spolek chovatelů drobného zvířectva funguje už od roku 1901

Novinky, Martin Tlustý

Předposlední únorový víkend byl v kralupském „Dřeváku“ ve znamení 110 let od založení místního chovatelského spolku.

Foto: Martin Tlustý

Na výstavě se tradičně představili chovatelé se svými králíky, drůbeží, jakož i s holuby.

Článek

Chovatelé domácí i přespolní zde představili především svoji drůbež, holuby a králíky. V oddělené části byla ještě vidět morčata a exotické ptactvo. Absolutním vítězem výstavy se stal kozomínský chovatel belgických obrů Jan Horký, který si za svého osmikilového králíka odnesl Pohár kralupského starosty.

Historii kralupských chovatelů odstartovali již v prvním roce minulého století statkář Adam, obchodník Katz a učitel Vodička. Činnost chovatelů nepřerušily ani obě světové války, avšak název se spolku se během let změnil hned devětkrát.

Téměř sto let se vystavovalo v sálech a zahradách kralupských hospod. Když před třinácti lety opustili poslední sportovci pro ně již zcela nevyhovující „Dřevák“ (někdejší kdysi úplně první „kulturáček“ ve čtvrti Lobeček), podařilo se tento objekt chovatelům od města získat do pronájmu pro výstavní účely.

Smlouva platí zatím do roku 2014, chovatelé platí sice pouze symbolický nájem, ale opravy a hlavně každoroční revize musí hradit ze svého. Chovatelských výstav „Dřevák“ zažil již celkem osmnáct s celkovou návštěvou přibližně patnácti tisíc platících návštěvníků.

Spolek chovatelů z kralupského regionu má aktuálně téměř třicet členů. V nostalgických dobách před industrializací jich prý bývalo kolem stovky. O vystavované živé exponáty však odborně pečovalo i několik dětí aktivních chovatelů, které prý pokračovaní chovatelské tradice na Kralupsku v budoucnu rozhodně zajistí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám