Hlavní obsah

Krajské volby se blíží, strany vybírají lídry

Novinky, Vladimír Maryška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do krajských zastupitelstev čekají voliče sice až za několik měsíců, ve stranách však již probíhají čilé stranické primárky. Některé strany a hnutí již své lídry znají, na ostatní se čeká. Definitivně bude jasno na jaře.

Foto: Jan Poláček

Pravděpodobný lídr ODS - Jakub Unucka

Článek

Na souboj o post lídra kandidátky v Moravskoslezském kraji čekají občanští demokraté. Regionální sněm strany proběhne jedenáctého ledna. Do volebního klání nominovala ODS klimkovického místostarostu Jakuba Unucku a dopravního experta Vladimíra Návrata z Ostravy.

Unucka je již zkušeným komunálním politikem a své manažerské schopnosti prokázal i v řízení společnosti GABEN, která získala cenu za inovační firmu roku. Za Vladimírem Návratem zase stojí léta praxe v dopravním inženýrství. ODS je dnes v krajském zastupitelstvu nejsilnější opoziční stranou s devíti zastupiteli. V příštích volbách by ráda obhájila nejen stejný počet mandátů, ale chtěla by se podílet na vedení kraje.

„Je čas posunout kraj znovu kupředu a udělat z něj příjemné místo pro život. V kampani chceme dokázat, že zde stojí za to žít a nejsme nějakým okrajem republiky,” uvedl jeden z kandidátů Jakub Unucka.

Obhájí hejtman svůj post?

Podle zákulisních informací se povede o první místo kandidátky boj i v sociální demokracii. Dosavadní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) by rád svůj post obhájil a čelo kandidátky vedl do voleb i tyto krajské volby. Mezi straníky se ovšem vede živá diskuze o tom, zda by se nenašel i jiný kandidát. Rozhodnutí padne počátkem nového roku.

Rovněž KSČM nejspíše do voleb vyšle stávajícího prvního náměstka hejtmana a zkušeného politika Josefa Babku.

Hnutí ANO má jasno

Naopak hnutí ANO má o své lídrovi jasno už od září letošního roku. Je jím rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák.

Stejná situace je v KDU-ČSL, kde se lídrem voleb stal ředitel Charity České republiky Lukáš Curylo. Na kandidátce lidovců bude figurovat například i dosavadní senátor Jiří Carbol, či místostarosta obce Mořkov Jiří Navrátil. Oba jsou již členové zastupitelstvu a svůj mandát tak budou obhajovat.

Zajímavý politický boj lze očekávat od hnutí Nezávislých, které v minulých volbách vyslalo do čela kandidátky starostku ostravského městského obvodu Mariánských Hor – Lianu Janáčkovou. Vše nasvědčuje tomu, že i v řadách Nezávislých bude usilovat o první místo kandidátní listiny více politiků.

Výběr článků

Načítám