Hlavní obsah

Krajané z 26 zemí světa v létě studují češtinu ve Studijním středisku v Dobrušce

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobruška hostí již 26. ročník letního jazykového kurzu češtiny pro naše krajany z celého světa.

Foto: Jana Melicharová

Studijní středisko UK v Dobrušce

Článek

„Bylo jaro školního roku 1990 - 1991, když do Studijního střediska Univerzity Karlovy v Dobrušce přišla nabídka na uspořádání letního šestitýdenního jazykového kurzu češtiny pro naše krajany, kteří tenkrát žili se svými rodinami na Ukrajině v okolí nechvalně známého Černobylu a chtěli se přestěhovat do České republiky. Když účastníci kurzu přijeli do Dobrušky, nestačili jsme se divit, jak vzdělané máme na Ukrajině krajany,“ zavzpomínala na první dobrušský jazykový kurz Alena Obstová, dlouholetá vedoucí těchto kurzů. Vedla je až do roku 2007 - i v současnosti na tomto kurzu vyučuje.

Další léta už patřila nejen ukrajinským studentům, ale i krajanům z jiných zemí světa, neboť se ohlas těchto kurzů, které pořádá Ministerstvo zahraničí ČR ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ústavem jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze ve Studijním středisku UK v Dobrušce, roznesl nejen po Evropě, ale dozvěděli se o něm i studenti daleko za mořem.

„Letošní ročník je tedy již 26. a do Dobrušky přijelo 73 studentů z 26 zemí světa. Jsou zde krajané například z USA, Argentiny, Austrálie, Chile, Gruzie, Kazachstánu, Kolumbie a dalších nám vzdálených zemí. Tam všude totiž žijí lidé, kteří mají české kořeny a stále mají vztah k České republice. Mají zde třeba ještě i rodinu a příbuzné, se kterými si chtějí úplně běžně popovídat. Většina studentů pro své studiu získala stipendium, někteří si však pobyt a výuku hradí, jiní se dokonce do Dobrušky pravidelně vracejí,” informovala současná vedoucí kurzu Vladimíra Koreňová, která vede kurz již čtvrtý rokem.

A tak plných pět týdnů, ve kterých zvládnou nejen 90 hodin češtiny, ale i jiné aktivity, stráví naši krajané v Dobrušce, v malebném podhůří Orlických hor. Poznají nejen historii tohoto města a jeho okolí, ale i historii ČR, Prahu, Krkonoše a další místa spojená s životem v naší zemi.

Naučí se české písničky, které si pak společně s představiteli a dalšími obyvateli Dobrušky zazpívají na společném setkání v Běstvinách, které pro ně již několik let chystá místní SDH.

„A protože do Dobrušky opravdu přijedou krajané z mnoha zemí, mají za úkol při Večerech národů představit svoji zemi a její zvyky. Vše už v češtině. Těchto večerů se pravidelně zúčastňuje i starosta města, letos poprvé to bude Ing. Petr Lžíčař. Ten také krajany při jejich příjezdu velmi vřele přivítal,” dodala Vladimíra Koreňová.

Závěr celého kurzu pak patří Dnu jazykové samostatnosti, kdy studenti předvedou, co se v kurzu naučili. Toho se také účastní zástupci z MŠMT ČR, Domu zahraniční spolupráce a Ústavu jazykové a odborné přípravy UK. Certifikát o úspěšném absolvování kurzu si pak již noví absolventi převezmou v prostorách Senátu ČR, neboť pár posledních dní všichni společně stráví při poznávání Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám