Hlavní obsah

Kostel sv. Václava v Horní Lidči oslaví dvacáté výročí svého vzniku

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel svatého Václava v Horní Lidči slaví dvacet let. Oslavy budou probíhat od 26. do 28. září. Vše vyvrcholí v sobotu dopolední mší svatou. Celebrovat ji bude generální vikář olomouckého arcibiskupa Mons. Josef Nuzík.

Foto: Ludmila Brousilová

Kostel svatého Václava v Horní Lidči

Článek

Na Valašsku snad není vesnice, která by neměla kostel. Většinou se jedná o stavby z dob našich předků, jež jsou dominantou obce. Stojí v centru vesnic na viditelném a krásném místě. Tam kde kostelík chybí, se pak nejen věřící lidé snaží, aby byl.

Jinak tomu nebylo ani v Horní Lidči. Myšlenka postavit svatostánek se objevila už na začátku devadesátých let minulého století. 

„Myslím si, že být u toho, když zazní myšlenka “postavme si kostel“, být u samotné stavby kostela, to není tak obvyklá, samozřejmá věc. Neděje se to často. Mnohým z nás v Horní Lidči se to podařilo,“ říká starosta obce Horní Lideč Josef Tkadlec.

„Naše pocity asi nejlépe vystihuje název, který kostel ve vzpomínkách na stavbu dostal od Tomáše Petruje, a to dřevěná katedrála. Z historického pohledu máme v Lidči možná vesnický dřevěný kostelík. Z pohledu těch, kteří se na jeho stavbě podíleli, katedrálu,” pokračuje starosta.

Hornolidečský kostel byl postaven na místě, kde kdysi stávala škola. S jeho stavbou se začalo před dvaadvaceti lety, a jen o dva roky později byl slavnostně vysvěcen olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Patronem se mu stal svatý Václav. Budovu kostela nelze v Horní Lidči přehlédnout. Je moderní dominantou obce, která se skládá z budovy kostela a zvonice.

Přestože je kostelíku teprve dvacet let a existence jiných památek se počítá na staletí, určitě si zaslouží toto jubileum připomenout. Oslavy budou probíhat po celý víkend. Buď přímo v kostele svatého Václava, nebo v jeho přilehlém prostranství. Hlavní slavnost bude v sobotu dopoledne, kdy je na programu děkovná mše. Celebrovat ji bude Mons. Josef Nuzík, generální vikář arcibiskupa. V šestnáct hodin se můžete těšit na koncert skupiny Paprsky. V pátek večer můžete zajít na zajímavou přednášku PhDr. Stanislava Balíka o životě svatého Václava, a v neděli se na vás těší již tradiční pouť.  

„Váš kostel je váš poklad. Máte být na co hrdí, a když budete dobře užívat vše, co vám nabízí, budete i moudří,“ tato slova vzkázal uplynulý týden olomoucký arcibiskup Jan Graubner všem lidem v Horní Lidči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám