Hlavní obsah

Kostel Povýšení sv. Kříže v Karviné-Fryštátu prochází rekonstrukcí

Novinky, Rostislav Kaplan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové omítky, nové zvony, dešťové svody, výměna osvětlení, vytápění kostela a zpevnění ploch a další čeká kostel Povýšení sv. Kříže v Karviné-Fryštátu.

Foto: Rostislav Kaplan

Obnova kostela Povýšení sv. Kříže

Článek

Jak je již delší dobu patrné, stojí okolo kostela ohradník vymezující stavební plochu. Také omítka je už z části sejmutá, a to převážně do výšky jednoho metru od země. To vše, protože Římskokatolická farnost Karviná v loňském roce zadala veřejnou zakázku na obnovu kostela Povýšení sv. Kříže.

Kromě již zmíněných vylepšení se plánuje přesklení okenních výplní, nová kanalizace a restaurování oltářů. Samozřejmostí je i dovybavení interiéru kostela nábytkem, jako skříně, police, lavice, zpovědnice dveře a okna.

Kostel Povýšení sv. Kříže

Budova kostela je nejstarší na území Karviné. Pochází z konce 13. století a je spjata se založení města Fryštátu (dříve psanému Freistadt, což v překladu z němčiny znamená "volné město", to proto, že v obci žilo mnoho Němců, kteří se řídili právem německým, které bylo mnohem povolnější, než právo české - tímto právem se řídil i zbytek obyvatel.) První dochovaná zmínka o kostelu pochází až z roku 1377.

Výběr článků

Načítám