Hlavní obsah

Kosmopolitní Riga nabízí bohaté zážitky i vzpomínky na hodně temnou nedávnou minulost

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Největší město Pobaltí s kosmopolitní historií, mnohdy problematickou, má turistům co nabídnout. Od pomníku lotyšských střelců, kteří pomohli Leninovi zachránit revoluci a nemilosrdně masakrovali protivníky, po příjemné kulturní zážitky a skvělou gastronomii. Nudit se tu nebudete.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled z ochozu Akademie věd na Rigu, tržnice je v hangárech

Článek

Centrum Rigy je plné památek, mnohé jsou pečlivě obnovené, Lotyši jsou na ně velmi hrdí, z turismu plynou nemalé peníze. Uvidíte tu i dost novodobých staveb, okrajové čtvrti jsou ze sovětské éry a mají své už hodně za sebou, zvláště sídliště. 

V Rize najdete dřevěné stavby, středověk, nádhernou secesi i socialistický realismus.

Pohled z "Kremlu"

Město jako na dlani je vidět z Paláce akademie věd, šílené stavby, říkají jí Stalinův dort nebo Kreml, je sestrou moskevské Lomonosovovy univerzity. Je součástí pochmurné ruské čtvrti, Moskevské kde žije převážná většina Rusů, kteří po vyhlášení nezávislosti neodešli zpět do Ruska.

Pod Akademií se u nádraží rozprostírá tržnice, její krytá část se nachází v pěti bývalých hangárech, kde montovali vzducholodě Zeppelin.

Hansovní město

Rigu založil v roce 1201 biskup Albert, o 81 roků později se stala členem Hansy, společenství rejdařských měst na Baltu.

Kosmopolitní město z obchodu prosperovalo, památky na bohatství uvidíte v mnoha historických domech. Část města zničili za války, část po ní.

Krvavé dějiny 

Pobaltí bylo vždy v zájmu mocností, Stalin Lotyšsko obsadil v roce 1940, od 1941 do podzimu 1944 tu vládli Němci. Za války pomáhali ze značné části Lotyši nacistům, stáli v čele židovských pogromů, zformovali i dobrovolnické jednotky SS. Jejich pohrobci tu jsou stále. 

Hodně se tu připomíná genocida Lotyšů stalinisty. Najdete tu připomínky odsunu do gulagu, socha lotyšských střelců stojí na Radničním náměstí, za ní se rozkládá bývalé muzeum KGB.

Stojí tu i v letech 1995-1999 obnovený dům Černohlavců, pýcha Rigy. Přehlédnout se nedá ani malý kovový stromek, v roce 1510 v Rize jako první ozdobili vánoční strom.

Centrum je od roku 1995 na seznamu UNESCO.

Symbolem je kadící kočka

Ohromující je luteránský Rižský dóm s 90metrovou věží, stojí tu jedny z největších varhan na světě. Střed města je historický, s úzkými uličkami plnými obchodů, restaurací a barů. Určitě navštivte domy zvané Tři bratři a Malou a Velkou Gildu, cechovní domy kupců. Velká byla pro bohaté. Malá pro ty ostatní.

Na domě naproti Gildám stojí na střeše domu velká socha kočky, nahrbená, prý kadící. Má vyjadřovat, co si myslel jeden z kupců, kterému dům patřil, ale v Gildě ho nechtěli. Kočka, Kaku Maja, je symbolem Rigy. Nezapomeňte navštívit proslulou Prašnou bránu, Státní divadlo, Velkou a Malou radnici…

Riga secesní a Milda

V ulici Alberta stojí mnoho skvostných secesních domů z let 1904-1914. Autorem většiny z nich je Michail Eizenštejn, otec režiséra Sergeje, známého Křižníkem Potěmkin. 

Nelze vynechat sochu svobody, Mildu, obří monument je zakončen třemi hvězdami. Sověti ho chtěli zbořit, ale hvězdy Mildu zachránily, někomu blesklo hlavou říci, že je to o připojení Pobaltí ke Svazu. 

U paty památníku je deska 5 obětem z 20. ledna 1991, kdy Sověti dobývali ministerstvo vnitra. 

Reklama

Výběr článků

Načítám