Hlavní obsah

Košice lákají nejen na historické památky v centru města, ale i na vlastní pivo

Novinky, Jiří Cysař

V roce 2013 byly Košice Evropské hlavní město kultury a v roce 2016 budou Hlavním městem evropského sportu. To hovoří za vše. Je to město minulosti i současnosti. Plné života a zábavy, sportu i gastronomie.

Foto: Jiří Cysař

Dóm svätej Alžbety

Článek

Košice se nalézají ve východní části Slovenska a mohou se hrdě řadit mezi velká evropská města právě kulturou a sportem. Snoubí se zde historie se současností a středoevropský duch s kulturou vzdálenějších destinací východu. V tomto městě se musí každý cítit velmi dobře a jistě si zde najde své místo pro odpočinek a poznání.

Město má 238 725 obyvatel - celá Košická aglomerace čítá 355 000 obyvatel. Název Košice, latinsky Cassovia, pochází ze slovanského vlastního jména Koša a znamenal osadu rodu Košových. V 11. století jej převzala maďarština a z ní patrně latina. Nejstarší písemně doložená forma je latinské Villa Cassa z roku 1230.

Specifické je samotné historické jádro města. Bylo dříve obehnáno hradbami a tak nyní se nalézá na malé části rozsáhlého města. Nalezneme zde mnoho historických památek a to nedaleko od sebe. Na Hlavnom námestí dokonce dřív býval hřbitov, takže se procházíme po bývalém místě odpočinku našich předků.  A co dalšího je v centru k vidění?

Dominantou je Dóm svätej Alžbety, jeho gotický styl je zakončený zajímavou barokní věží s černo-zlatou výzdobou a s možností vyhlídky na město. Před událostí, během níž byly Košice Evropským hlavním městem kultury 2013, byl kostel celý renovován. Vedle stojící Kaplnka svätého Michala a Urbanova veža na druhé straně dotvářejí historické srdce města Košic.

Košické podzemí zve rovněž přímo na náměstí k návštěvě. Pozůstatky hradeb můžeme také zhlédnout přímo z úrovně chodníku a to pod skleněným průhledem. Pozoruhodné je, že částí tohoto mystického místa protéká potok. Je pozůstatkem soustavy vodních kanálů protékajícími městem ve středověku.

Míříme k Štátnemu divadlu Košice - přímo před ním má své místo zpívající fontána (postavena byla v roce 1985). Její kouzlo spočívá v tom, že synchronně reaguje na vlastní hudbu, na zvonkohru, ale i na živou hudbu znějící ze Státního divadla. Efekty vystřikující vody v kombinaci se světly v pěti barvách, které osvětlují zpívající fontánu, okouzlí skutečně každého.

V těsné blízkosti fontány se nachází i košická zvonkohra. Zvonkohra poprvé zazněla v roce 1985. Sestává z 22 zvonů, které symbolizují 22 městských částí města Košice. Zvony dohromady váží 1400 kilogramů.

Nejen historická a kulturní místa nalezneme na tomto náměstí. Také mnoho stylových restaurací. Jednou z nich je Hostinec pivovar, což je otevřený minipivovar s vlastní výrobou piva - samozřejmě se zde podávají i kvalitní pokrmy. Založení se datuje do roku 1542, nyní byl po rekonstrukci opět otevřen pro širokou veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám