Hlavní obsah

Komiksový kreslíř Karel Osoha vystavuje na Klenové

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední srpnový týden hostil hrad v obci Klenová v okrese Klatovy česko-německé komiksové sympozium na téma Faust. Projekt byl finančně podpořen Česko-německým fondem budoucnosti. Mezi devíti účastníky byl i Karel Osoha (28) z Prahy, který patří v současnosti mezi nejúspěšnější mladé české komiksové kreslíře a ilustrátory.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Karel Osoha patří v současnosti mezi nejúspěšnější mladé české komiksové kreslíře a ilustrátory

Článek

Jak jste přišel k česko-německému komiksovému sympoziu na Klenové, během něhož devět umělců vytvořilo zcela originální komiksové adaptace Goethova Fausta?

Dostal jsem se sem kvůli tomu, že už delší dobu tvořím komiksy. Už sem pozvali vícero mých kamarádů, a nakonec se dostalo i na mě. Byl jsem rád, protože mám od přátel jen samé dobré ohlasy. Takže jsem se sem těšil, i když jsem věděl, že to nebude lehká práce.

Kterou z částí knihy Faust jste ztvárnil?

Před příjezdem na sympozium jsme měli nakreslit pětistránkový komiks, který popisuje některou pasáž z příběhu Fausta. Tím pádem jsme jako vybraní komiksoví kreslíři dostali rozdělené jednotlivé pasáže a v sýpce zámku jsme potom během týdne nějaký klíčový výjev zpracovávali na plátna 3 x 2 metry. Konkrétně já ztvárnil tu část, kde Faust podepisuje s Mefistem smlouvu.

Pochlubte se svými úspěchy. Co se vám povedlo?

Prostě jsem začal kreslit a už nepřestal. Vystudoval jsem animaci, ale šel jsem tam už s tím, že komiks je moje hlavní vášeň a animace by byla zajímavá věc, kterou chci rozšířit schopnosti. Komiks mě vždycky bavil díky tomu, jak bezprostředně můžu vytvořit nějaký příběh. A protože jsem neustále posílal krátké komiksy do různých sborníků, tak jsem si vybudoval nějaké portfolio, díky kterému mě mohla oslovit různá nakladatelství, abych vytvořil i něco většího než jen krátký komiks. Aktuálně mám za sebou dvě komiksové knihy a více vážnějších sborníků než jen ty fanouškovské.

Karel Osoha patří v současnosti mezi nejúspěšnější mladé české komiksové kreslíře. V roce 2018 ukončil studium na UMPRUM v Praze v Ateliéru filmové a televizní grafiky. Již během studia se podílel na několika úspěšných knižních počinech. Tím nejzdařilejším byla spolupráce s historikem Pavlem Kosatíkem na komiksu Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci, který vyšel v roce 2016, a za nějž získal cenu Muriel 2017 za nejlepší kresbu. V roce 2018 vyšly dva poslední výrazné knižní počiny s Osohovými kresbami – vědeckofantastický komiks Prašina a první část komiksové trilogie Návrat krále Šumavy na motivy stejnojmenného bestselleru spisovatele Davida Jana Žáka. Román Prašina byl v roce 2019 nominován v kategorii „Litera za knihu pro děti a mládež" na cenu Magnesia Litera.

A jak na vás působí hrad a zámek Klenová?

Je tu půvabná krajina, impozantní zřícenina hradu, zámek s krásnou galerií současného umění. Myslím, že i výstava Faust prezentující výsledky sympozia, která je od 31. srpna do 31. října k vidění v sýpce zámku Klenová, je povedená. Moji kolegové byli všichni talentovaní a vtipní. Když jsem viděl, jak zpracovali téma své pasáže, všechno mi přišlo osobité a svěží. Bavilo mě, jak skvěle to zvládli. Řekl bych, že tohle sympozium mě hodně obohatilo a posunulo dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám