Hlavní obsah

Kometa a Nanuk zůstávají v Brně do konce léta

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma miláčkům ZOO Brno, ledním medvědům Kometě a Nanukovi, zatím stěhování nehrozí. Původně měla roční mláďata odcestovat do nových domovů koncem února, k velké radosti fanoušků ale zůstanou ještě několik dalších měsíců. Důvodem jsou administrativní a provozní záležitosti spojené s jejich přesunem.

Foto: ZOO Brno
Článek

Podle ředitele ZOO Martina Hovorky zamíří poté medvídci pravděpodobně na východ. Nanuk do ukrajinského Nikolajeva, Kometa do ruského Rostova na Donu. Právě o mladou samici projevilo zájem hned několik zahrad, včetně Číny. V roce 2012 se totiž v Evropě narodilo jen sedm ledních medvíďat a Kometa je jediná samice.

„Kvůli chovu budeme o jejím dalším osudu ještě jednat s Evropskou asociací zoologických zahrad. Hlavní slovo ale máme my, v Rostově už na ni čeká ženich," konstatoval Hovorka. Koordinátor chovu s ruskou zahradou navíc domluvil, že s přesunem není potřeba spěchat.

Další páření rodičů Nanuka a Komety musí počkat až do příštího jara. Otec Umca je od matky Cory a mláďat oddělen v jiném výběhu, aby medvíďatům neublížil.

Otec mláďat, samec Umca, pochází z Alma Aty, kde se narodil v listopadu 1998. V brněnské zoo je od srpna 1999. Medvědici Coru do Brna přivezli v březnu 2000 ze St. Petersburgu, kde se narodila v roce 1998. Úspěšní rodiče za sebou mají už dva odchovy, 23. listopadu 2007 se jim narodila dvě mláďata, samečci Bill a Tom. 24. listopadu 2012 pak Cora poradila opět dvě mláďata - samičku Kometu a samečka Nanuka.

Medvěd lední

Je vedle medvěda kodiaka největší žijící pozemní šelma. Na souši nemá kromě člověka přirozeného nepřítele. Lední medvěd výborně plave a potápí se, vydrží pod vodou až dvě minuty. Plave rychlostí okolo 10 km/h. Ve vodě jsou pro něj nebezpeční mroži a kosatky dravé. Na souši je schopen běžet až 40 km/h, ale normálně se pohybuje rychlostí 5 km/h. Ve volné přírodě se jejich početnost odhaduje na 20 000-25 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám