Hlavní obsah

Komáří vížka ožila Dnem sousedství

Novinky, Rostislav Kadlec

Města Krupka a Altenberg-Geising spolu s jejich farnostmi pořádají 1. května tradiční Den sousedství, který se koná v kapli sv. Wolfganga na Komáří vížce a v nejbližším okolí.

Foto: Rostislav Kadlec

Den sousedství na Komáří vížce nad Krupkou v kapli sv. Wolfganga

Článek

Přeshraniční setkání obyvatel Krušných hor se koná již od roku 2004 a jeho neodmyslitelnou součástí je česko-německá ekumenická bohoslužba, po které následuje setkání přátel, povídání a ochutnávka donesených specialit. Na začátku května si totiž celá Evropa připomíná konec druhé světové války.

„Smyslem konání Dne sousedství je nejen přátelské setkání a vzpomínání sousedů z obou stran státní hranice, ale také vzájemné odpuštění historických křivd, které se v tomto našem regionu v minulosti staly,“ řekl tajemník městského úřadu v Krupce František Růžička.

Výzva k odpuštění a toleranci, které jsou předpokladem vzájemného soužití mezi jednotlivci i celými národy, byla rovněž slyšet při ekumenické bohoslužbě, během které promluvili zástupci z několika českých i německých křesťanských církví. Celý program doprovodil svým vystoupením pěvecký sbor Audite Silete Bohosudov.

V průběhu celého roku se návštěvníci kaple sv. Wolfganga mohou seznámit s nominací na zápis Hornické kulturní krajiny Erzgebirge / Krušnohoří na světový seznam UNESCO. Součástí projektu je také Hornická kulturní krajina Krupka, která zahrnuje například Městskou památkovou zónu Krupka spolu s kaplí sv. Wolfganga na Komáří vížce nebo štolou Starý Martin a další památky.

Kaple sv. Wolfganga bude pro návštěvníky otevřená od května až do konce září vždy v pátek od 11:00 do 17:00 hodin a o víkendech od 12:00 do 18:00 hodin. K dispozici jsou propagační materiály a průvodkyně, která je připravena zájemcům poskytnout informace a zajímavosti z minulosti i přítomnosti nejen kaple samotné, ale také Komáří vížky. Den sousedství tak opět ukázal, že státní hranice a jazyková různost nejsou překážkou k vzájemné spolupráci a porozumění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám