Hlavní obsah

Kočárky a panenky našly svůj prozatímní domov na ledečském hradě

Novinky, Michaela Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ledečském hradě probíhá od 1. srpna výstava kočárků a panenek. Jedná se o odnož obdobné expozice, která je ve větším měřítku k vidění na zámku ve Zruči nad Sázavou.

Foto: Michaela Marková
Článek

Exponáty pro obě výstavy zapůjčila prezidentka klubu českých panenek Alena Zemanová. Paní Zemanová provozuje i tzv. „nemocnici pro panenky“, kde je čistí, opravuje a šije jim i nové šaty.

Na výstavě na ledečském hradě je k vidění 15 panenek a několik kočárků. Některé z nich jsou zrestaurované originály, jiné jsou jejich přesnými kopiemi. Kromě již zmíněných exponátů mají na výstavě své místo i oblečky, z nichž některé paní Zemanová sama ušila.

Během konání výstavu navštívilo až 100 návštěvníků denně a další stále přicházejí. K návštěvnosti říká průvodkyně Zdena Bížová: „O prázdninách tady bylo i 100 lidí denně. Nyní návštěvnost trochu opadla, ale i tak je o výstavu zájem.“

Nadšenými návštěvnicemi jsou především maminky s děvčátky, tatínkové spíše nostalgicky pohlédnou na plyšového medvěda, který jim připomene, že i oni v dětství podobného mívali.

Kromě výstavy panenek a kočárků, která je časově omezena a v blízké době ji nahradí výstava nová, je na ledečském hradě k vidění i stálá expozice umístěná v muzeu, které loni oslavilo 100 let od svého vzniku. V této stálé expozici jsou k vidění exponáty připomínající historii města a celá výstavka je ve stylu 30. let 20. století.

Pro návštěvníky je příznivé i vstupné. Na expozici panenek se podívají za 10 Kč, na panenky v kombinaci s muzeem pak za 25 Kč. Zkrátka nepřijdou ani studenti, kteří zaplatí snížené vstupné 15 Kč.

Výstavu můžete navštívit do 29. září. Otevřeno je každý den kromě pondělí, a to od 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin.

Kastelán Luděk Šíma zve návštěvníky na příští rok: „V příštím roce bychom rádi zrealizovali expozici odívání společně s ukázkou retrobytu, který bychom chtěli přes zimu dokončit.“ Zároveň se pochlubil téměř dokončeným reprezentačním salónkem, který bude využíván především ke konání svateb a k uskutečňování výjimečných událostí v životě města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám