Hlavní obsah

Kobr 95. To byl vzpomínkový pořad na legendárního komika Josefa Kobra

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobnost ostravského hudebního divadla, přední komik Josef Kobr by letos oslavil 95 let. Herci a přátele operety/muzikálu na něj zavzpomínali v pořadu KOBR 95 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

KOBR 95 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Pořad uváděl Josef Novák Wajda

Článek

Na svého kolegu vzpomínali  Miroslav Urbánek, Petr Miller, Libor Olma. Ti také spolu s Evou Zbrožkovou a Pavlem Liškou zazpívali  písně z oblíbených operet Lumpacivagabundus, Netopýr, Divotvorný hrnec a z muzikálu My Fair Lady.

Josef Kobr se narodil 9. září 1920 v Kladně. Svoji hereckou kariéru zahájil již v roce 1940, kdy cestoval po různých městech republiky se Zdenkou Sulanovou a Rudolfem Hrušínským. O rok později odešel do Ostravy, kde se natrvalo usadil v roce 1947.

V ostravském divadle strávil téměř půl století. Diváci ho mohli spatřit ve stovkách rolí. Svoji hereckou zdatnost projevoval nejen v operetě, ale také v činohře.

Josef Kobr byl tím, čemu se říká komik tělem a duší. Jezdil bavit diváky se svou estrádní skupinou, ve které byl vynikajícím konferenciérem, ale také komikem. Mnohokrát operetní inscenace i sám režíroval, několikrát byl i výtvarníkem scény.

Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1956 a to ve filmu Dědeček automobil. Natočil 28 filmů a TV filmů, z nichž poslední byl seriál Hříšní lidé města brněnského. Dále natočil 14 televizních pořadů. Přesto si ho lidé nejvíce pamatují z televizního seriálu Dispečer a děvčátko z kolonie od Jaroslava Dietla. Účinkoval také v rozhlase.

Josef Kobr zemřel května 10. května 1999. Bylo mu 78 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám