Hlavní obsah

Kniha Ostrava podrobně mapuje historii města

Novinky, Josef Zajíc

Knihu Ostrava mapující historii města pokřtila v Domě knihy náměstkyně primátora Ing. Simona Piperková spolu s manažerem Domu knihy Janem Becherem.

Foto: Josef Zajíc

Křest knihy Ostrava: Autoři zleva: Josef Šerka, Martin Juřica, Antonín Barcuch, Blažena Przybylová,Hana Šústková, Eva Rohlová a Zbyněk Moravec. 29.10.

Článek

Nové souborné dějiny města Ostravy byly vydány v polovině října a navazovaly na předešlou knihu o historii města, která byla vydána v roce 1993. V takovém formátu jde již o páté vydání podobné knihy.

Návštěvníkům v Domě knihy v úterý 29. října autoři jednotlivých kapitol od prehistorie až po současnost sdělili zajímavosti ze své badatelské práce.

Ke křtu knihy dějin Ostravy se sešli všichni autoři jednotlivých kapitol, kteří pracují v Archivu města Ostravy, Archivu akciové společnosti Vítkovice, Národním památkovém ústavu a v Ostravském muzeu: Antonín Barcuch, Jiří Brňovjak, Radoslav Daněk, Šárka Glombíčková, Martin Juřica, Vladimír Maňas, Zbyněk Moravec, Eva Rohlová, Jozef Šerka, Hana Šústková a Michal Zezula. Kolektiv vedla Blažena Przybylová, ředitelka Archivu města Ostravy.

"Psal jsem o období roku 1437 až po rok 1618. K probádání jsem měl 104 listin. Snažil jsem se pracovat velmi usilovně. Pracoval jsem v zaměstnání, pracoval jsem před prací, po práci. Pracoval jsem v sobotu a v neděli. Prostě jsem pracoval pořád. A to mělo za důsledek, že se mi zdály historické sny. Barevné, krásné dějové historické sny, kde jsem vyřešil spoustu problémů, které těch 104 listin neumožňovalo vyřešit. Ale bohužel jsem si nedělal poznámky z těchto snů, takže nemohu znovu přepracovat tu svoji kapitolku," uvedl PhDr. Antonín Barcuch a sklidil mohutný potlesk.

Z postupného vyjádření autorů jednotlivých částí knihy mohli diváci vydedukovat, o jak náročnou, pečlivou a podrobnou práci šlo.

Knihu Ostrava vydalo nakladatelství Lidové noviny v Edici Dějiny českých měst. Má 610 stran i s náčrty, plánky a fotografiemi.

Po zajímavé besedě, téměř vědecké konferenci o vydané knize, následovala autogramiáda přítomných autorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám