Hlavní obsah

Klášter v Dolním Ročově, kde věznili hokejisty i R. A. Dvorského, začíná nabírat druhý dech

Novinky, Vratislav Konečný

Zchátralý církevní objekt v Dolním Ročově na Lounsku s nádherným a kupodivu zachovalým kostelem svatého Augustina má za sebou pohnutou historii. Augustiniánský klášter nese několik nej. V bažinatém terénu ho nechal vystavět Albrecht starší z Kolovrat, je tu také s dalšími členy rodu pohřben.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Založili ho roku 1373 jako vděk za to, že Albrecht unikl smrti při návštěvě Itálie s Karlem IV. V Pise je chtěli Italové zavraždit. Mniši augustiniáni sem přišli 1376.

První pohroma přišla s husity, klášter velmi poničili. Další dvě století byla úpadková, ale klášter se opět probouzel k životu. Nejhorší ale byli Sasové za třicetileté války, ti to tu 1631 vyrabovali a vypálili.

Nejdříve Santini, poté Dietzenhofer

Na obnově se podílel v letech 1715-1718 Jan Blažej Santini Aichel, nechal ke kostelu přistavět vysokou věž.

V Ročově založili v roce církevní spolek - Arcibratrstvo požehnaného černého koženého pásku svaté matky Moniky pod mateřským a milostivým opatrováním a jménem Marie Panny Utěšitelky.

Protože klášter s kostelem leží v poměrně hlubokém údolí, několikrát se tu přehnaly přírodní živly.

Vše je postaveno na pilotech, podobně jako klášter v Plasech. Při prohlídce kláštera uvidíte kolektory, v nichž teče voda. Ta nesmí vyschnout, stavbu by to nevratně poškodilo.

Vodu používá k závlaze chmelnic místní družstvo, které se na oplátku podílí na rekonstrukci areálu. Ten je již několik let v nájmu uměleckého sochaře a stavaře Jana Řeřichy a jeho přátel. Dali si za cíl zmrtvýchvstání Ročova, a daří se jim. Před jejich prací i nadšením je nutné s pokorou smeknout. Vyvezli přes 250 tun suti, opravují zničený vnitřek, upravili refektář. Zatím proběhlo pár koncertů a farmářské trhy, další akce jsou na pořadu podle toho jak bude rekonstrukce pokračovat.

Hodně se ještě musí vybourat a přestavět. Nyní se opravují věže kostela. V bývalém klášteře je výstavka nalezených předmětů i fotky z poválečného fungování. Objekt se mřížemi působí hororově. Na malé výstavce jsou fotky malých pacientů, byli tu od 5 let po 18leté, spolu s řádovými sestrami.

Zpět do dějin. Přestavby se ujal jako svého posledního díla Kilián Ignác Dietzenhofer. Se stavbou kostela Nanebevzetí Panny Marie začal 1746, vysvěcení přišlo 1750.

Barokní nádhera byla na světě. Vnitřek kostela  je skvostný, hlavní oltář s opukovou Področovskou  Madonou a Ježíškem, šest protilehlých oltářů na stěnách. Madoně se připisuje množství zázraků.

Poválečná doba

Řád v rámci Akce K zrušili, řeholníky internovali do kláštera v Oseku.

Z kláštera se stalo vězení, zavřeni tu na čas byli čs. hokejisté v čele s A. Bubníkem a také zpěvák a skladatel R. A. Dvorský. Objekt sloužil dále kasárna a jako dětská psychiatrická léčebna.

Po roce 1989 byl navrácen augustiniánům, stal se skladem Charity Praha.

V Ročově se pěstuje náš nejlepší chmel, u kláštera stál pivovar. V kostele se slouží bohoslužby, klášter se pozvolna mátoří z nejhoršího. Emailem vymalované chody i místnosti by měly dostat novou barvu, projekt pozvolna postupuje vpřed, je to ale zase o penězích.

Prohlídka je možná po telefonické domluvě, klíče od kostela má paní v domu naproti.

Reklama

Výběr článků

Načítám