Hlavní obsah

Když třídit, tak pořádně

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

My Češi se rádi hlásíme k tomu, že vzorně třídíme odpad. Má to však svá ALE! Jak ukázal průzkum společnosti Ecobat, již devět z deseti Čechů tvrdí, že třídí aspoň jeden druh odpadu.

Foto: Archiv Ecobat

Věděli jste, že z jedné tuny baterií lze recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a 15 kg niklu a mědi?

Článek

Nejvíce lidí se hlásí k třídění plastů, skla a papíru. S odstupem následují elektrozařízení a dále akumulátory, baterie a nápojové kartony.

Problém však máme s pravidelností. Když pomineme úplné ignoranty, i mezi těmi, kteří odpad třídí a vědí o důležitosti recyklace, je hodně těch, kteří jej třídí jen občas, podle času a nálady. I kvůli tomu stále velký podíl surovin končí ve směsném odpadu a není možné je dále zpracovat. A když se tyto suroviny v přírodě rozkládají, zatěžují životní prostředí.

S jednou baterkou přece do kontejneru nepoběžím

Většina domácností už dnes odpad třídí. Ale asi to známe všichni. Někdy se nám nechce přemýšlet, kam přesně jaký odpadek patří. Nebo si řekneme, že přece s takovou drobností nepoběžím hned do kontejneru.  A to je právě ta chyba. Když už třídíme, měli bychom to dělat pořádně.

„Například u použitých baterií jsme v loňském roce k recyklaci odevzdali jen třetinu všech baterií, které se dostaly do oběhu. A to je velká škoda. Baterie obsahují škodlivé látky, zejména těžké kovy, které se mohou dostat do ovzduší, znečistit půdu či kontaminovat povrchové a spodní vody. Málokdo také ví, že použité baterie se dají z 65 procent dále zpracovat,“ říká Petr Kratochvíl, ředitel neziskové společnosti Ecobat.  

Čas na změnu: vyhlaste hon na baterie

Pokud ještě baterie netřídíte, je nejvyšší čas to změnit. Jak na to?  

1.    Otevřete zásuvky a šuplíky a zjistěte, zda i vy nemáte doma baterie, které je třeba vytřídit. Čím více vybitých baterií se totiž dostane do recyklačního procesu, tím méně přírodních zdrojů je nutno vytěžit k výrobě nových.

2.    Pořiďte si domů elegantní krabičku ECOCHEESE. V ní můžete baterie skladovat, než je odnesete na sběrné místo. Pokud ji ještě nebo už nemáte, využijte možnost zdarma si ji objednat na www.ecocheese.cz.

3.    Odnášejte veškeré použité baterie na sběrná místa. Informace, kde je najdete, získáte na mapa.ecobat.cz.

4.    Sdílejte informace o recyklaci baterií mezi svými přáteli, v rodině, v práci, na úřadech nebo ve školách. Protože dobré příklady táhnou a jsou tou nejlepší inspirací pro ostatní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám