Hlavní obsah

Kavárna roku, šumperské PředMěstí, slaví první narozeniny

Novinky, Tereza Schreiberová

Šumperská kavárna PředMěstí má za sebou první úspěšný rok své existence. Získala titul Kavárna roku a značku Jeseníky originální produkt. Sociální podnik specializující se na regionální produkty má do budoucnosti nakročeno více než dobře. Vše nejlepší přijdou o víkendu popřát velcí milovníci kávy.

Foto: Tereza Schreiberová

Káva z Vacuum potu nabídne plné chutě.

Článek

"Když jsme kavárnu vloni v únoru otevírali, měli jsme obavy, jestli se sázka na regionální produkty vyplatí. Zároveň jsme byli prvním sociálním podnikem v kraji, takže jsme čekali, jak budou lidé reagovat," odkryla své minulé obavy provozní manažerka podniku Dáša Čiscoňová.

"Podařilo se nám Šumperáky a návštěvníky města přesvědčit, že u nás najdou vždy to nejlepší z regionu, navíc v příjemném prostředí. Bonusem je, že utrácí peníze v podniku, který pomáhá lidem ve složité životní či zdravotní situaci. Mohou tak mít z každé vypité kávy a snědeného koláče dobrý pocit," usmívá se Čiscoňová. 

PředMěstí se orientuje na regionální produkty a domácí výrobu, medovník z továrny tu proto nehledejte. V chladící vitríně se pyšní domácí jablečný koláč podle tradiční jesenické receptury. Velmi oblíbený je zde také domácí Sacher dort. "Naše koláče dodáváme i do několika místních firem a na úřad. Jejich hosté dostanou něco domácího z Jeseníků a firma navíc podporuje sociální podnik," soudí provozní manažerka.

Vraťme se ovšem k plánované oslavě prvních narozenin výjimečného podniku. O víkendu bude v kavárně vonět káva, více než obvykle. "Pro naše hosty připravujeme několik alternativních metod přípravy kávy za symbolický peníz. Budou si moci vybrat z několika jednodruhových káv a ochutnat tak skutečně něco exkluzivního. Chuť kávy při těchto metodách přípravy totiž zůstane plně zachována," láká návštěvníky číšník Martin Hawiger, který je sám velkým fanouškem alternativních metod přípravy kávy. 

Nadcházející víkend patří na PředMěstí kávovým rituálům, příští středa přinese steakový večer šéfkuchaře Milana Macháčka. "Kdo u nás ještě nebyl, měl by to bleskově napravit," zve hosty se smíchem servírka Tereza.

Reklama

Výběr článků

Načítám