Hlavní obsah

Kavárna, na jejíchž stěnách denně přibývají sny, je k nalezení v centru Plzně

Novinky, Dana Kacerlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaváren a čajoven je v každém městě mnoho. Ta v Plzni v Pražské ulici je jiná - je to "místo se srdcem".

Foto: Dana Kacerlová

Vchod do kavárny.

Článek

Už jste někdy vešli do kavárny, hned u dveří jste se přezuli do domácích pantoflů, usadili se na gauči a obloženi polštářky se zaposlouchali do vyprávění nebo příjemné hudby? Pak si umleli a uvařili čerstvou kávu a pokračovali v odpočinku na gauči. Že se pletu? Že takhle se usadíte jen doma na vlastním kanapi? Omyl.

Právě tak to funguje v kavárně Perfect World, místo se srdcem v Plzni v Pražské ulici.

Ale to zdaleka není jediný důvod, proč je zde tak výjimečně. Výjimečné jsou především ideje a vize, se kterými kavárnu otevřela a provozuje Dominika Pašková: je přesvědčená, že nejlépe člověk dokáže hodnotit vlastním srdcem – a také zaplatit pouze tolik, za kolik to stojí jemu samotnému. A tak to funguje i v kavárně.

Dominika Pašková studuje. K tomu podniká, je jednatelkou jazykové školy Perfect World v Plzni, vede nadační fond Perfect a fond Andělé Afriky, podporuje dětský domov Domino v Čechách a dětský domov African Angeles v Jihoafrické republice.

Za ní a za jejím manželem a rodinou stojí obrovská kupa vykonané práce, před ní - velké ideje a vize. Dominiku najdete právě uprostřed - v plné práci, nabitou energií a přesvědčenou, že to dokáže. V kavárně, u šálku výborného čaje s medem nám hodinka povídání o vizích a skutcích uběhla jako nic.

Na začátku v roce 2012 měla představu o úplně jiné a netradiční jazykové škole. S finanční podporou otce zrekonstruovala prostory v podkroví původní staré školy v Bolevci, na Bolevecké návsi, "ve vsi uprostřed města". „Nahoře pod střechou jsem získala místo ke studiu jazyků s nádherným výhledem na Plzeň, místo se srdcem, něco jako dokonalý svět,” říká Dominika a dodává: „A Perfect World byl na světě.”

Odtud vedou cesty k filozofii života, jenž Dominika žije a utváří: „V jazykové škole studují mladí i starší, z každé lekce přispívají 10 Kč do nadačního fondu Perfect. Jednou ročně pak škola z těchto peněz zaplatí jazykový kurz v zahraničí jednomu z dětí z dětského domova Domino. Letos odjela 14letá Sandra do Velké Británie - pomáháme jí měnit život.”

Od letošního roku uskutečňuje jiný sen: pomáhat těm, pro které je vzdělání nedostupné. „V Jihoafrické republice jsme navštívili domov a školu pro opravdu malé děti - sirotky African Angeles. Pro ně vznikl fond Andělé Afriky, ze kterého podporujeme jejich školu.”

Všechno je možné, jděte za svými sny, říká Dominika. V kavárně uvěříte. Každý den je tu mile, každý večer v programu objevíte zajímavý zážitek: pondělí - večer s osobností, úterý - beseda se zajímavým člověkem na zajímavé téma, středa - meditace, společné čtení, čtvrtek – promítání filmů, pátek – cizojazyčné konverzace, sobota - turnaje v deskových hrách, promítání fotek zdaleka, neděle – zpívané s muzikantem. Každý měsíc nový program.

Máte-li vlastní sen, napište ho na zeď, nebudete sami, snů a přání najdete na stěnách kavárny každý den o něco víc...

Reklama

Výběr článků

Načítám