Hlavní obsah

Karviná apeluje na občany, aby více třídili odpad

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná zahájila v tomto týdnu kampaň na podporu třídění odpadů, součástí je nejen širší osvěta, ale město postupně investuje i do zpřehlednění systému separace, hlavně na sídlištích.

Foto: Obec Květnice

Ilustrační fotografie

Článek

V Karviné se obecně málo třídí hlavně na sídlištích – objem tříděného odpadu se už léta drží asi na pěti procentech.

"Občany pravidelně informujeme o možnostech, ale ani to nestačí. Osvětu rozšíříme a nově zacílíme i na žáky našich škol," uvedl primátor Tomáš Hanzel s tím, že například za rok 2010 vyprodukovali občané Karviné skoro 16 tisíc tun odpadu, město za jeho likvidaci zaplatilo více než 38 miliónů a lidé platí 500 Kč na hlavu a rok.

"Náklady to každoročně nepokryje. Nicméně prostředky navíc vynaložené město považuje za smysluplné a občané jistě další rozšíření služeb uvítají. Není to určitě jen o počtu popelnic, ale o informovanosti a ochotě lidí třídit, to chceme podpořit," dodal primátor.

Například už 17. dubna bude město spolu s odborníky pořádat na náměstí ve Fryštátě zábavný a soutěžní den pro děti, kde děti seznámí s pravidly třídění hrou.

"V tomto týdnu jsme si už také zmapovali zájem škol o přistavení nových separačních nádob. Do vestibulů škol postupně dáme sběrné boxy na plasty, tetrapak a papír. Na sídlištích měníme poškozené tmavé nádoby na tříděný odpad za barevné, aby bylo jasné hned na první pohled, co kam patří. Postupně snížíme počet nádob na odpad směsný, netříděný," informoval náměstek primátora Lukáš Raszyk, který má odpadové hospodářství i program na starost.

Reklama

Výběr článků

Načítám