Hlavní obsah

Karlovský gastrofestival zpestří michelinský kuchař, zabíjačka i soutěž frgálů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochutnávky nejvyhlášenějších valašských specialit, zabíjačku, farmářský trh, soutěž frgálů i galavečeři v podání kuchaře s michelinskou hvězdou - to vše nabízí 4. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se koná od 5. do 7. října ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

Foto: Leona Brázdilová

Vrcholem Karlovského gastrofestivalu bude opět soutěž o nejlepší frgál. Loni porota hodnotila rekordních 74 frgálů.

Článek

Největší gastronomická událost regiónu se uskuteční v údolí Léskové u slovenské hranice. Jen loni tento svátek všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně přilákal na osm tisíc hostů z České republiky i Slovenska. Vstup na festival je zdarma.

Hlavním bodem programu je Gastro tour, při níž mohou lidé v sobotu 6. i neděli 7. října od 10 do 18 hodin navštěvovat v údolí místní hospody i další gastro zastávky (letos celkem 10) a ochutnávat jejich speciality i krajové produkty ve stáncích. Hospody nabídnou vedle tradičních valašských pokrmů i jehněčí, zvěřinové, rybí či zabíjačkové speciality, zajímavostí je králičí menu v hotelu Lanterna, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší recept.

Producenti na farmářském trhu nabídnou frgály a další pečivo, uzeniny, sýry, medové výrobky, čerstvou zeleninu či domácí mošty a marmelády. Díky účasti Maďarů zpestří nabídku husí speciality, vína, sýry, koření a čabajka i další uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného plemene, které si mezi gurmány vysloužilo pro svou šťavnatost a vysoký obsah zdravého cholesterolu pojmenování „bio-prase“.

Festival jídla počítá i se zábavou

Mezi gastro zastávkami, které jsou rozesety podél cyklostezky Bečva v délce 3,5 km, se mohou návštěvníci svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem.

Připraven je doprovodný program: řemeslný jarmark, barmanské večery či kuchařské show. Jedna gastro zastávka je zasvěcena zábavě pro děti s možností hlídání, při dobrém počasí se budou konat vzlety v horkovzdušném balonu. Sobotní večer zpestří v některých hospodách živá muzika a Zakarpatská veselice s vatrou, cimbálovou muzikou a ukázkami tanců.

Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 7. října od 11 hodin soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letos přinese zpestření v podobě speciální kategorie kuriózních frgálů. Klání se může zúčastnit kdokoli, stačí přinést soutěžní frgál do 10:30 hodin do hotelu Lanterna. V čele poroty tradičně zasedne Ladislav Frgal.

Cílem Karlovského gastrofestivalu není jen popularizace regionálních producentů a valašské gastronomie, k níž neodmyslitelně patří frgály, kyselice či slivovice. Každý ročník také zpestří prezentace gastronomie některé evropské země.

„Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Bude mezi nimi Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař restaurace Costes v Budapešti, držitel michelinské hvězdy, která je nejprestižnějším oceněním v kuchařském oboru. Pro hosty připraví Michelinský oběd a Galavečeři. Kromě toho se v sobotu uskuteční Maďařská galavečeře v podání kuchařů vyhlášené budapešťské restaurace Almárium Hungarorum, kteří předvedou maďarskou kuchyni v moderním pojetí,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám