Hlavní obsah

Karikaturista Miroslav Kemel představí v Berouně vtipy o andělech i politicích

Novinky, Alena Šustrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karikaturistu Miroslava Kemela znají především čtenáři MF Dnes, kam kreslí každý den politicky nekorektní vtip. Loni vyšla kniha jeho karikatur s názvem Posmutnělé žerty. Přesně takové totiž díky pravdě v nich obsažené jsou, k tomu je však namíchána notná dávka ironie, špetka jedu a spousta humoru.

Foto: Alena Šustrová

Nemůžete přečíst texty pod obrázky? Přijďte na výstavu!

Článek

Miroslav Kemel vystudoval stavební fakultu ČVUT, projektantem však byl pouze chvíli. První vtip mu otiskli v roce 1987 v deníku Práce, v roce 1989 poprvé kreslil do humoristického týdeníku Dikobraz. Od roku 1991 se karikaturami živí - prošel nejrůznějšími tištěnými médii, až v roce 2004 zakotvil v deníku MF Dnes.

Karikatura jako politický komentář

Většina jeho vtipů je, přestože v kreslené podobě a ve zkratce, regulérní politickou glosou. Inspirace pro svou tvorbu má víc než dost díky tomu, co se děje v politice i v běžném životě okolo nás.

Reagovat na aktuální situace ho baví, sám k tomu říká: „Považuji se spíše za novináře, má práce je hodně podobná práci komentátora s tím rozdílem, že mám volnější ruce, mohu danou událost zpracovat jako vtipný komentář, glosu, nebo si z toho prostě udělám jenom legraci...” 

V práci karikaturisty ho může zaskočit máloco, snad jen situace, kdy musí nějak okomentovat něco, co se stane těsně před uzávěrkou - tehdy musí chystat dvě kresby, nebo najít řešení, kdy kresba bude obecnější a bude vyhovovat oběma variantám. 

Muzikant a básník

Od střední školy se zabývá také muzikou, je autorem hudby i textů, hráčem na akordeon a kytaru. Jeho písně jsou většinou hořké, chvílemi poetikou připomínají písničky Jarka Nohavici, chvílemi Vladimíra Čápa.  V muzice je naprostý samouk, vyrůstal na folku, který ho baví dodnes. Inspirací jsou mu Nohavica, Křesťan, Mišík, Merta, po nich objevil Vaška Koubka, Radůzu, kapelu Traband a naposledy loni kapelu Zrní. 

Kritici mu v jeho textech občas vyčítají ´velká slova´. „Jestli mi v této době něco schází, tak je to odvaha ukázat, jací doopravdy jsme. Nebát se za své emoce, city, ukázat, že jsme schopni milovat, bát se, mít zlost, neskrývat je pod pokličkou, protože nás potom sžírají zevnitř. Měli bychom se umět smát i plakat a nestydět se za to... Snad proto používám takzvaná velká slova, jako obrazy skutečných citů...” říká k tomu Miroslav Kemel, kterého občas na koncertech jako host doprovází na saxofon herec Národního divadla Vladimír Javorský.

Spolu v současné době dokončují CD Nic víc, jehož křest je plánován na jaro.

Výstava v Berouně

Výstava více než čtyřiceti nejen politických, ale i andělských vtipů Miroslava Kemela v Holandském domě bude zahájena v pondělí 3. února v 17 hodin za účasti autora, který zde kromě karikatur představí i svou hudební tvorbu. Potrvá do 22. února, otevřeno bude ve všední dny od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám