Hlavní obsah

Karate není jen o boji, ale hlavně o budování charakteru

Novinky, Pavel Reichard

Poslední březnový víkend se v sokolovské tělocvičně SKP Unitop uskutečnil jubilejní desátý seminář okinawského karate a kobuda. Seminář tradičně vedl Ladislav Klementis, nositel 8. danu karate a 3. danu kobudo, mimo jiné trenér slovenské reprezentace.

Foto: Lenka Reichardová

Jubilejní desátý seminář okinawského karate a kobuda se uskutečnil v tělocvičně sokolovského klubu SKP Unitop.

Článek

Hlavním zájmem sokolovského klubu je Goju-ryu, tradiční škola karate pocházející z japonského ostrova Okinawa. Podle jednoho z jejích zakladatelů Chojun Miyagiho nemá karate být nástrojem boje, ale mělo by budovat charakter a pomáhat najít duchovní svobodu. K tomu má sloužit provádění souboru útoků a krytů zvaných kata.

„Karate začíná a končí s kata. Kata je podstatou a základem karate,“ napsal jeden z mistrů Morio Higaonna. Tyto myšlenky inspirovaly Jiřího Jiráska, když zakládal karatistický klub v Sokolově. Chtěl svým žákům předávat něco víc, než jen způsob, jak útočit nebo se útoku bránit.

„Kumite musí mít pravidla, aby se zamezilo zraněním. Je to karate osekané jen na několik technik, kata ale žádná taková omezení nepotřebuje, protože nejde o kontaktní sport,“ vysvětluje několikanásobný mistr světa Jiří Jirásek.

„Goju-ryu ale není primárně určeno pro soutěže, rozhodčí na ně nejsou zvyklí, kata se musí přizpůsobovat. Také proto se této škole mnoho oddílů nevěnuje, v Česku jsou to asi jen tři. A jen do Sokolova jezdí mistr Ladislav Klementis, aby tu vedl své semináře. Také díky jeho vedení sokolovští karatisté za poslední roky přivezli několik titulů mistrů a vicemistrů světa,“ řekl Jirásek.

Vysoká účast na seminářích dokazuje, že se na setkání s mistrem ze Slovenska sokolovští karatisté těší. „A mistr k nám jezdí rád,“ usmívá se Jiří Jirásek.

„Pravda, někdy nás všechny trochu překvapuje stále větší jazyková bariera, mladší děti méně a méně rozumí slovenštině. Ale Slováci to berou s humorem a snaží se, aby porozuměly. Sensei Klementis je především rád, že je tu stále dost mladých talentů, které tato neobvyklá škola karate baví. Svými mistry na Okinawě byl jmenován Ambasadorem dobré vůle, který má šířit tento styl karate dále. Z jeho rad si každý něco odnese. Děti každý seminář motivuje, zkušení závodníci sbírají cenné rady a já jako trenér získám zkušenosti, které bych jinak nezískal. Mistrova kritika prospívá všem. Pořád máme co se učit a pracovat na sobě. A o tom je karate – překonávání pomyslných hranic i překonání sama sebe,“ dodal Jirásek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám