Hlavní obsah

Kaleidoskop Jana Rejžka

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mnoha letech se rozhodl jeden z našich nejznámějších hudebních kritiků obnovit svůj klubový pořad Kaleidoskop Jana Rejžka, který volně navazuje na programy, které v dřívějších letech připravil. Po prázdninách, přesně 4. září v 17.10 zavítá do Městské knihovny v Mikulově.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Jan Rejžek oslovil mnoho posluchačů a uvedl více než 900 svých poslechových pořadů po celé České republice. V nich nabízí posluchačům nevšední pohled do zákulisí hudební scény jak světové, tak i české. Neotřelé postoje jistě zaujmou široké obecenstvo.

Pořad je sestaven do dvou částí a dává prostor k diskusi a názorovým výměnám. V první části se bude hudební znalec a kritik věnovat domácí hudební tvorbě především té, kterou posluchači běžně v rádiích neuslyší. Zazní alternativní kapely jako Zrní, DVA, Květy, Jananas, Yellow Sisters, Petr Lutka, Markéta Irglová a mnoho dalších.

„Připomeneme si v miniprofilu osobnost hudebního světa, která má v daném týdnu výročí a v Historickém kalendáři uvedeme do souvislostí a konstatování, jak ten čas letí,“ uvádí Rejžek a dodává: „V části, kterou jsem nazval Zámek hrůzy, připomenu největší ‚perly‘ strašidel normalizačního popu, které se kupodivu vracejí.“

S nejzajímavějšími zahraničními alby poslední doby a nejpestřejšími styly a žánry se posluchači seznámí v části Letem světem, kde zazní nejen africká hudby, irský folk, klezmer, americký folk, latinsko- americká a kubánská hudba, ale i žánrově nezařaditelní zpěváci a písničkáři a objevy anglo-americké rockové scény.

Poslechový pořad zakončí autogramiáda Rejžkovy knihy hudebních recenzí Jak tohle vůbec můžete vytisknout. „Dáme také prostor pro dotazy všeho druhu a besedu o současné hudební scéně,“ prozrazuje Ilona Salajková, ředitelka knihovny a dodává: „V naší Literární galerii jsou vítání všichni, kterým není lhostejná hudba a její nekomerční žánry. Tento pořad vás může inspirovat, dá nahlédnout pod pokličku alternativní scény a možná objevíte něco nového, nečekaného…“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám