Hlavní obsah

K podzimu na Vysočině patří brambory a také draci

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K podzimu na Vysočině neodmyslitelně patří brambory a pouštění draků. A přesně v tomto duchu se ponesou podzimní Dny vděčnosti v Horní Krupé u Havlíčkova Brodu, které se uskuteční v pátek a sobotu 7. a 8. října.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Leták na Dny vděčnosti v Horní Krupé

Článek

Hlavní program nazvaný Bramborový den začne v sobotu v 10 hodin v Krupské škole. „Máme připraveno 10 bramborových zastavení s nabídkou různých činností pro děti malé, velké i pro dospělé,“ nastínila program Mgr. Iva Kopecká, vedoucí střediska ekologické výchovy Chaloupky, které společně se SEM Slunečnice Dny vděčnosti pořádají.

Návštěvníci akce si budou moci na vlastní oči prohlédnout planý lilek brambor včetně planých hlíz a nahlédnout do genové banky Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Dále ochutnají několik různých odrůd brambor a poznají rozdíly v pěstování brambor konvenčním způsobem a brambor v biokvalitě.

„Pro výtvarníky máme připravenu tiskařskou dílnu, pro malé bojovníky bramborovou hru. Vzpomeneme si na dobu pasáčků a podzimního pečení brambor v popelu na ohni. Čeká nás též spousta ochutnávek od klasické bramboračky, přes bramboráky a bramborové placky pečené na kameni a další bramborové dobroty,“ láká Kopecká na bohatý program.

V předvečer Bramborového dne proběhne tradiční drakiáda, tedy soutěž v pouštění draků. V několika kategoriích si bude možné ověřit své letové umění. Dračí lety startují v pátek 7. října v 16 hodin na poli za Krupskou školou v Horní Krupé. Součástí programu je odhalení studánky, výtvarný koutek pro děti a opékání buřtů.

Brambor ušel na Vysočinu dlouhou cestu z pohoří And v Jižní Americe. Původně byl potravinou Inků. Po objevení Ameriky se celkem rychle rozšířil v Evropě. Nejdříve se stal potravinou šlechty, teprve později se rozšířil do horských a podhorských oblastí a stal se v 18. a 19. století potravinou chudých.

Ještě před nedávnem byly brambory hlavní plodinou Vysočiny. Byly také hlavní obživou venkova. Byly vcelku lacinou, ale plnohodnotnou potravinou. Podzimní brambory obsahují výživné škroby, řadu vitamínů a minerálních látek. Dnes brambory nahrazují jiné plodiny. Všimli jste si, že v posledních letech na polích Vysočiny brambory stále častěji nahrazuje kukuřice?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám