Hlavní obsah

Judista Horák poprvé "zacinkal" na Grand Slamu. Z Abu Dhabi se vrací bronzový

Novinky, Jana Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český reprezentant, judista Michal Horák se zúčastnil o víkendu prestižního turnaje ze série Grand Slamu. Z města Abu Dhabi si po třech zápasech veze domů bronzovou medaili. Jedná se o jeho první medaili z této série turnajů.

Foto: Český svaz juda

Bronzový Michal Horák z Grand Slamu Abu Dhabi

Článek

V neděli 30. října se na závodním tatami v Abu Dhabi (Spojené arabské emiráty) postavil český judista Michal Horák ve váze +100 kg na vysoce postavené soutěži Grand Slamu. První kolo dostal volné a ve druhém na něj čekal ruský závodník Soslan Bostonov.

První zápas začal ve prospěch českého Michala. „Vydržel jsem minutu v pohybu a snažil se tím oťukávat soupeře. Podařilo se mi překvapit technikou soto-maki-komi, kterou jsem sice nebodoval, ale zvedlo mi to závodní sebevědomí. Soupeř dostal trest a já byl tím ve výhodě.”

Bohužel se poté Michal nechal zahnat do rohu a na chvilku se zastavil. „To zastavení mě stálo zápas. V mžiku jsem spadl na techniku Uchi-matu na ippon,” vzpomíná pochmurně Horák na první utkání. „Pro fanoušky a diváky to byl opravdu pěkný ippon, který sklidil velký obdiv, jen bohužel ne v můj prospěch.”

Prohrou se Michal dostal do oprav, kde již čekal mladý Brazilec Joao Silva. „Brazilce jsem neznal, ale viděl jsem ho v jeho úvodním zápase, kdy s přehledem porazil z prvního úchopu Slovince. Když jsem tedy nastoupil proti němu, věděl jsem, že musím být hodně opatrný.”

V boji na zemi Michal dokázal využít příležitost a nasadil vítězné držení. „Vyhrál jsem na držení a měl jsem z toho opravdu velkou radost,” řekl s úsměvem Horák.

Touto výhrou se Michal dostal k zápasu o bronzovou medaili s ruským judistou Antonem Brachevem, který je papírově srovnatelný s Michalem. „Jsme zhruba na stejném místě ve světovém žebříčku, znám ho velmi dobře,” uvedl Horák.

„Své soupeře hodně sleduji na videích a ruského judistu mám nastudovaného dobře. Dával jsem si pozor na jeho útoky a při jednom jeho útoku se mi zadařilo vystihnout ten správný okamžik a okontrolovat na své wazzari.”

Tím se Horák dostal do vedení a to si udržel až do konce zápasu a mohl se tak radovat z výhry bronzové medaile.

„Je to má první medaile z Grand Slamu a jsem za ní nesmírně šťastný. Konečně cinkla na krku,” hrdě říká Horák. Za tento skvělý výsledek si připsal 200 bodů do světového žebříčku.

Další informace naleznete na Michal Horák & JUDO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám