Hlavní obsah

Josef Švejk chce za pět let usednou na Pražském hradě

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. února se v Kadani uskutečnila masopustní veselice. Do čela tažení proti všem, kteří nemají rádi humor, a zachraňovat srandu se postavil dobrý voják Josef Švejk.

Foto: Václav Vlasák

Jeden z Pětatřicátníků nacvičuje před začátkem průvodu jak bude střílet na Moranu.

Článek

Masopustní veselice začala průvodem masek, který v pohřebním voze vezl Moranu jako symbol zimy. První zastávku si masky, které opět vedl dobrý voják Švejk, udělaly na náměstí před radnicí. Josef Švejk při této příležitosti prozradil, že se chtěl s podobným posláním už letos dostat na Pražský hrad, nad kterým by tak vlála jeho vlajka Sranda vítězí.

„Když jsem tam ale přišel, tak jsem zjistil, že už je obsazen. Za pět let to ale zkusím znovu,“ ujistil svoje věrné masky. „Tak já ti, Švejku, alespoň předám vládu nad Kadaní. Ale jen do 17.00 hodin,“ upozornil starosta města Jiří Kulhánek.

Poté se průvod masek a diváků vydal k řece Ohři, kde byla Morana zapálena, hozena do vody a ještě pro jistotu zastřelena. Další cesta vedla města do františkánského kláštera, kde probíhal připravený program. Také tu návštěvníci našli řadu stánků plných zabijačkových dobrot a dalšího zboží. K vydařené slavnosti přispělo i pěkné počasí. Nyní budou Kadaňané již vzhlížet příchod jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám