Hlavní obsah

Jesenická Vila Elis vsadila na slezskou kuchyni. Ta patří i mezi chutě Jeseníků

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jesenická restaurace Vila Elis je pyšným nositelem značky Jeseníky - regionální produkt. Zasloužila si ho díky skvělé slezské kuchyni. Regionální menu sestavil šéfkuchař, patřící k české elitě, Vladimír Šmejkal. Přes léto se podnik zapojil do prestižního gastrofestivalu Chuť Jeseníků.

Foto: Tereza Schreiberová

Šéfkuchař Vily Elis Vladimír Šmejkal neváhá se svými hosty o jídle diskutovat.

Článek

„V rámci festivalu hostům nabídneme naprosté kulinářské skvosty,“ říká za provozovatele stylové restaurace na Tyršově ulici v Jeseníku Lars Janiš. Tradiční kuchyně Jeseníků, jejíž obnovu si klade za cíl právě gastronomický festival Chuť Jeseníků, je směsicí německé, české, slezské i polské kuchyně. Právě slezské menu najdete na nabídkovém lístku ve Vile Elis. 

"Jako předkrm je servírován Slezský vlažný salátek z pečené kachny. Je to neuvěřitelně krásná kombinace, která překvapí svou lehkostí a propojením chutí," představuje první chod speciálního menu Lars Janiš.

Jako druhý chod můžete ochutnat netradiční krémovou polévku z červené řepy. „Je to překvapivé, ale naši polévku si oblíbili i zapřisáhlí odpůrci řepy. Zřejmě to bude kvalitními surovinami, přípravou a i naši tajnou ingrediencí,“ se smíchem říká Lars Janiš. 

Hlavní chod – pomyslný „hřeb“ slezského menu je v podobě hovězího špikovaného karabáčku pečeného na zázvoru a podávaného se slezským knedlíčkem z odpalovaného těsta. Co se pod tímto názvem skrývá, vysvětluje pan Janiš. „Karabáček je kousek hovězího zadního. Pomalou přípravou a pečením při nízké teplotě je toto maso neuvěřitelně měkké. Maso je pečené na zázvoru a jeho chuť se pak mírné prolíná s omáčkou. Kapitola sama jsou naše knedlíčky z odpalovaného těsta. Ty se jednoduše musí vyzkoušet,“ vychvaluje chloubu podniku. Regionální menu pak uzavírají slezské tvarohové knedlíčky s jablky.

"Při sestavování menu jsme zapátrali v historických dokumentech, v původních, německy psaných receptech,” prozradil šéfkuchař Vladimír Šmejkal. Ten patří k české gastronomické elitě. Prošel řadou špičkových českých i zahraničních hotelů a restaurací. V Belgii vařil po boku osobního kuchaře tamního krále, v Praze zase připravoval pokrmy pro následníka španělského trůnu, prince Filipa, ale vařil třeba i pro Michaela Jacksona, Micka Jaggera nebo legendárního Chucka Norrise.

Samozřejmostí jsou v restauraci Vila Elis prvotřídní suroviny, z nichž řada pochází přímo z Jesenicka. „Snažili jsme se ke spolupráci získat místní farmáře. Naši hosté tak mohou ochutnat lokální produkci. Počínaje sýry z Bělé až po místní jablka,“ prozradil šéfkuchař Šmejkal.

Reklama

Výběr článků

Načítám