Hlavní obsah

Jemnická slavnost Barchan nabídne během čtyř dnů zajímavý program

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická slavnost Barchan už klepe na dveře. Pořadatelé už dolaďují poslední organizační záležitosti, aby si návštěvníci během čtyř dnů mohli tuto slavnost náležitě užít. Hlavní historická část zůstává neměnná.

Foto: Město Jemnice

Nejstarší lidová slavnost ve střední Evropě se uskuteční 15. - 18. června 2018 v Jemnici.

Článek

Průběh oslav se v minulosti často měnil. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů, kteří nesou zprávy královně Elišce Přemyslovně. Běh o Barchan je od roku 2014 zapsán na prestižní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

V pátek 15. června tradičně vystoupí před radnicí dechovka Hudba z Marsu revival a v 18 hodin bude první průvod – vyvěšení praporů na jemnické radnici a následné otevírání mázhausů.

Večer se na pódiu v zámeckém areálu vystřídají tři kapely - Citron, Kern a Rookies.

V sobotu se budou konat v areálu zámku doprovodné programy – dobové tance, ukázky středověkého ležení a kuchyně, fakírské vystoupení, tradiční trh a programy pro děti.

V 10 hodin přijede se svou družinou sám král Jan Lucemburský. Běh královských poslů je naplánován na 13.30. Na zámku se následně uskuteční krátký historický obraz a poté královský pár projde se zhruba 250členným průvodem ulicemi Jemnice.

Po průvodu vystoupí na zámeckém pódiu Václav Noid Bárta s kapelou. Večer ho vystřídají kapely Slza, Kalíšci a zpěvák Vlasta Horváth. Na programu je také ohňová show a ohňostroj.

Nedělní dopoledne patří tradiční svatovítské pouťové mši svaté. Už po staletí se v tento den schází v lipovém háji u kostela sv. Víta věřící z celého kraje. Odpoledne je v areálu zámku připraven další kulturní program - vystoupí dechová kapela Veselka a country kapela Dobrá pára.

Pondělní výlet - Mázhaus u Jindřicha z Lipé

V zámeckém areálu bude po celou dobu otevřen Mázhaus u Jindřicha z Lipé. Jeho provozovatelé si vzali na starost organizaci akce s názvem Pondělní výlet. V pondělí 18. června 2018 od 16 hodin vystoupí úspěšná slovácká dechová kapela Šohaji.

Od 18 hodin se na pódiu vystřídá kapela Vasr Band, která zpříjemní pondělní večer klasickými zábavovými hity.

O víkendu se obnoví vlaková doprava mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi. Návštěvníci slavností si také mohou Jemnici prohlédnout při vyhlídkových letech vrtulníkem. 

V pátek a sobotu bude probíhat v areálu letního kina tzv. Alternativní scéna.

Reklama

Výběr článků

Načítám