Hlavní obsah

Jedna z akcí Měsíce čtenářů v Dobrušce patřila Ivě Pekárkové, dnes o ní bude Třináctá komnata

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vrcholům letošního Měsíce čtenářů v Dobrušce patřilo bezesporu setkání s českou prozaičkou, publicistkou a překladatelkou z angličtiny Ivou Pekárkovou, které se uskutečnilo 14. března ve foyer knihovny.

Foto: Dana Ehlová

K vrcholům letošního Měsíce čtenářů v Dobrušce patřilo setkání s českou prozaičkou, publicistkou a překladatelkou z angličtiny Ivou Pekárkovou.

Článek

Podvečer ve společnosti Ivy Pekárkové byl nejen plný knih, ale také příjemného vyprávění a příhod, které za autorku napsal sám život a z nichž čerpá při psaní svých příběhů.

Publikovat začala už na počátku 80. let, a tak namátkou připomeňme tituly jako Péra a perutě, Do Indie kam jinam, Láska v New Yorku, Láska v Londýně, Jaxi taxikařím, Dej mi ty prachy, Levhartice nebo Postřehy z Londonistánu. Sama autorka přečetla na dobrušském setkání ukázky z poslední knihy Pečená zebra.  

Iva Pekárková studovala přírodovědeckou fakultu, obor mikrobiologie a virologie, ale krátce před dokončením studia, v roce 1983, emigrovala. Na téma studijního oboru přišla řeč i během spisovatelčina vyprávění, kdy mimo jiné prohlásila, že rozhodnutí studovat mikrobiologii bylo nejlepším rozhodnutím, které mohla právě kvůli psaní udělat, a v žádném případě nikdy nelitovala. Vědecké založení jí prý velmi pomohlo při psaní, kdy si vše ověřuje, aby nepsala, jak řekla, "blbosti". Podle autorky je také úžasné, když má člověk pocit, že rozumí principům života, samozřejmě na té biologické úrovni, a nenechá se tzv. opít rohlíkem.  

Populární autorka žila dlouhodobě ve Spojených státech, poznala i Thajsko a v současné době bydlí se svým partnerem, Nigerijcem Kennym, v Londýně. Účastníci setkání si se zájmem poslechli zážitky z profesí taxikářky v New Yorku a současné tlumočnice z češtiny, slovenštiny, polštiny do angličtiny, kdy se účastní někdy i dramatických řešení sociálních situací v přistěhovaleckých rodinách.     

Dnes, 17. března, odvysílá ČT1 ve 21.30 hodin Třináctou komnatu s Ivou  Pekárkovou, na kterou je spisovatelka, jak podotkla v dobrušské knihovně, sama velmi zvědavá. 

Reklama

Výběr článků

Načítám