Hlavní obsah

Jedenáctistěn Janusze Kapusty je k vidění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Janusze Kapusty a jeho objevu jedenáctistěnu zvaného K-dron připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě spolu se Spolkem pro ostravskou kulturu. Vernisáž se uskutečnila ve čtvrtek 13. října v 17 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Janusz Kapusta: Pracovní model z 8 K - dronů sestavený tak, aby vytvořil lichoběžníkový dvanáctistěn.

Článek

Vernisáž uvedl ředitel galerie Jiří Jůza. Grafika, ilustrátora, malíře, scénografa Janusze Kapustu představila generální konzulka Polské republiky v Ostravě Anna Olszewska, která nad výstavou převzala záštitu.

Existence jedenáctistěnu byla poprvé zaznamenána a popsána Januszem Kapustou v roce 1995. Název je tvořen slovem "dron", což v řečtině označuje stěnu a jedenáctým písmenem řecké abecedy "K", které určuje počet stěn nově definovaného tělesa.

Skupiny K-dronů mohou být uspořádány mnoha různými způsoby a každé nové seskupení velmi citlivě vykresluje světlo a stín. Změna úhlu světla vede k objevování nových vzorů, a proto je K-dron využíván především v architektuře. Pro zajímavost: z osmi K-dronů ve dvou barvách (čtyři černé a čtyři bílé) je možné vytvořit 38 416 různých vizuálních kombinací.

"Trvalo mi osm let, než jsem pro K- dron nalezl jeho místo v našem světě," říká Janusz Kapusta. "Trojrozměrný tvar se náhle vynořil z kreseb zkoumajících povahu nekonečna, které jsem vytvořil během studia filosofie ve Varšavě," dodal.

Janusz Kapusta (nar. 1951) žije v New Yorku od roku 1981, kde mimo jiné pracuje pro New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Globe, Graphis nebo Print. V roce 1995 vyšla jeho kniha K-dron. Opatentowana nieskończonność, která obsahuje podrobný popis vlastností a použití K-dronu.

Výstava Janusze Kapusty představuje využití jedenáctistěnu v architektuře, ale i jiných uměních. K-dron je využíván především v návrzích konstrukcí, průčelí budov, hraček, her, šperků, divadelních kostýmů, scénografií i automobilových karosérii.

Výstavu připravili kurátoři Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec. K výstavě byl vydán katalog, který je ke koupi v pokladně Domu umění. Výstavní sály jsou otevřeny od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Další informace: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám