Hlavní obsah

Jazzová rytmika oceněná několika Grammy se představí v klubu Highway 61

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do největšího jihočeského jazzklubu, českobudějovického klubu Highway 61, zavítá 6. června vynikající americká rytmika, možná jedna z nejlepších, které chodí po zemi. Jay Anderson a Adam Nussbaum mají řadu světových ocenění včetně několika cen Grammy. Přijíždí na pozvání českého kytaristy Libora Šmoldase.

Foto: archiv

Jay Anderson - kontrabas

Článek

Mladá generace českých jazzmanů již řadu let nezůstává u studia, nahrávání i koncertování  pouze v Čechách, ale jezdí získávat zkušenosti do kolébky jazzové hudby.

Na Berklee College of Music v Americe již studovala řada vynikajících Čechů jako David Dorůžka, Ondřej Pivec, Jiří Levíček a také Libor Šmoldas. Na základě těchto zkušeností jsou pak tito hudebníci schopni pozvat na spolupráci do Čech přední světové jazzmany, což je i tento případ.

Kontrabasista Jay Anderson, rodák z jižní Kalifornie, patří k nejuznávanějším a nejvšestrannějším hudebníkům ve Státech  Získal řadu ocenění nejen v jazzu, ale i v oblasti vážné hudby. Začínal ve Woody Herman Orchestra, poté ho ke spolupráci pozval legendární zpěvák Carmen McRea. V roce 1982 se Anderson přestěhoval do New Yorku. S celou řadou největších hvězd spolupracoval na více než třech stovkách nahrávek.  Podílel se na zisku cen Grammy za nejlepší jazzová alba roku v letech 2004 a 2007. V roce 2012 spolupracoval na nahrávce Gil Evans Centennial Project, který získal Grammy za nejlepší instrumentální provedení. Mimo jazzové prostředí najdete jeho jméno v kapelách Franka Zappy, Toma Waitse, Michela Legranda, Allana Ginsberga a třeba i Celin Dione.

Bubeník Adam Nussbaum je rodákem z Norwalk v Connecticutu. V roce 1975 se přestěhoval do New Yorku, kde začal spolupracovat s Albertem Dailey, Monty Watersem, Joe Lee Wilsonem, Sheilou Jordan, Sonny Rollinsem. V roce 1978 začal hrát s Dave Liebman Quintet a absolvoval první evropské turné. V osmdesátých letech spolupracoval s Johnom Scofieldem a tvořil třetinu přeslavného tria Scofield - Swalow - Nussbaum. V roce 1988 získal cenu Grammy.  Hrával s řadou jazzových hvězd; Gary Burtonem, Toots Thielemans, Stanem Getzem, Gil Evansem, Michaelem Breckerem, Johnem Abercrombiem, Jamsem Moodym, Seamusem Blakem, Jay Andersonem a mnohými dalšími. Působí jako asistent na univerzitě v New Yorku.

Kytarista Libor Šmoldas je považován za jednoho z nejlepších českých jazzových kytaristů. V roce 2005 získal během živého konkurzu ve Freiburgu stipendium na prestížní Berklee College of Music. Během svého pobytu v New Yorku studoval kytaru u předních jazzových kytaristů (Paul Bollenback, Lage Lund, Mike Moreno, Ben Monder, Steve Cardenas, Peter Bernstein). Pracoval a nahrával s mezinárodními hvězdami (George Mraz, Jeff Ballard, Sam Yahel, Bobby Watson, Adam Nussbaum a další). Libor Šmoldas vydal čtyři vlastní alba.

Reklama

Výběr článků

Načítám