Hlavní obsah

Jaroslav Hutka potěší svými písněmi publikum na zámku v Holešově

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český folkař, skladatel a písničkář Jaroslav Hutka zahraje v Holešově. Koncert se koná 28. května o půl sedmé večer v zámeckém New Drive Clubu.

Foto: MKS Holešov
Článek

Hutka začal na konci 60. let vystupovat nejprve s Vladimírem Veitem, později se svým vlastním hudebním programem, ve kterém mimo jiné popularizoval moravské lidové písničky. Získal si velké množství příznivců, několikrát byl vyhodnocen jako písničkář roku, byl zakladatelem a členem folkového sdružení Šafrán. V roce 1977 se zúčastnil III. festivalu druhé kultury Václava Havla na Hrádečku a stal se signatářem Charty 77.

V roce 1978 opouští Československo a uchyluje se do emigrace v Nizozemsku, aby se po pádu komunistů hned v listopadu 1989 vrátil. Postupem času se však stává kritik české postkomunistické demokracie.

Jaroslav Hutka dnes vydává svou tvorbu sám. Vypaluje si CD na domácím počítači, sám si kreslí a tiskne obaly a sám je také prodává na svých koncertech. Edici nazval Samopal a dal si za úkol vydat veškerou tvorbu na CD nosičích.

Kromě svých písní hraje moravské lidové balady, zejména ze sbírek Františka Sušila a Františka Bartoše. Jeho nejznámější song je nicméně Krásný je vzduch, který Hutka na památku rozehnaného festivalu v Náměsti na Hané v roce 1973 šířil a publikoval pod názvem Náměšť.

Vstupenky na holešovský koncert jsou již ve výhodném předprodeji na MIC Holešov, v Zelenáčově šopě ve Zlíně a on-line na www.holesov.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám