Hlavní obsah

Jarní vymetání aneb Velký úklid finišuje i v klášteře v Plasích

Novinky, Sylvie Kročáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes v poledne se slunce promítne přesně na rovník, čímž z astronomického hlediska vstoupíme do jara. Jarní rovnodennost každý rok mimo jiné předznamenává, že za několik málo dní začne nová návštěvnická sezóna a mnoho památek po dlouhé zimě otevře své brány nejen slunci, ale zejména návštěvníkům.

Foto: Sylvie Kročáková

Úklid expozice v klášteře Plasy

Článek

Klášter Plasy stejně jako několik desítek dalších památek po celé republice přivítá první návštěvníky v letošním roce již v sobotu 30. března. V tomto případě to ovšem znamená, že všichni klášterní zaměstnanci opustili své běžné pracovní povinnosti a chopili se košťat, prachovek a hadrů a vyrazili na velký jarní úklid, který v těchto dnech finišuje.

Zima je jediné období, kdy klášter zůstává pro návštěvníky uzavřen. Mobiliář je pokryt přehozy proti prachu, okna se vyloží dekami, aby dovnitř nepronikal chladný vzduch zvenčí, vzácné předměty se uloží do depozitářů a do mnohých místností vstoupí člověk během zimy jen sporadicky. Na druhou stranu je zima jediné období, kdy může správa objektu přistoupit k různým opravám a větším údržbám, které nejsou během sezóny kvůli návštěvnickému provozu možné. Následný úklid si potom ale vyžádá i několik dnů a týdnů.

Jak tedy vypadá jarní úklid v plaském klášteře? Důležitá je zejména systematičnost. Vždy se uklízí odshora dolů, po místnostech a v případě konventu pěkně kolem dokola. Všechny místnosti se musí vymést od pavučin (jsou šest a více metrů vysoké, někdy je tedy potřeba i lešení), mobiliář se zbaví přehozů a prachu, nábytek se opatrně očistí a vyleští, podlahy se zametou, vysají, případně vytřou (ne vždy to povrch dovolí).

Po zimě je potřeba umýt pokud možno většinu oken (a že jich konvent má nepočítaně), vysát a vyčistit ambitovou chodbu (což znamená asi 240 metrů jen v prvním patře), omést a umýt čtvero schodišť, která prochází celou výškou budovy, musí se vysát veškeré římsy, okenní parapety, různá zákoutí. Velká pozornost je samozřejmě věnována vodnímu systému, který během zimy nasbíral spousty prachu a nečistot z probíhajících stavebních prací. Po dokončení úklidu se na své místo začne vracet mobiliář. Na zdi se pověsí obrazy, do expozice se vrátí nádobí, svícny, knihy, vzácné předměty, sochy. Zkontroluje se, zda je vše v pořádku, nepoškozené a na svém místě.

V tento okamžik je osazenstvo kláštera na pokraji svých sil a do dveří vstupuje první návštěvník, který si možná ani neuvědomí, kolik práce se za vší tou krásou ukrývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám