Hlavní obsah

Jarní prázdniny končí, psí kamarád zůstává

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí obohatila dětem volné dny jarních prázdnin výlety do říše pohádek, ale i do současných dnů - na čtvrtek 13. února připravila akci Kamarád pes.

Foto: Pavel Kupka

Pes jako věrný kamarád, člen rodiny, který dokáže milovat své pány více než sám sebe, byl námětem vyprávění v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí.

Článek

Touhou většiny dětí je mít doma nějaké zvířátko, a to nejčastěji pejska. Aby soužití v rodině bylo oboustranně příjemné, je nutné dodržet určitá pravidla. Radou, jak tyto podmínky vytvořit, se v rámci akcí jarních prázdnin v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí stalo zábavné odpoledne dětského oddělení pod vedením Jitky Stejskalové.

Nejprve s určením spíše pro rodiče to byly rady, jak postupovat při výběru psa. Ne do každé rodiny se hodí stejný druh. Padly dotazy na známé plemeno z filmu 101 dalmatinů, kdy se musí počítat s tím, že krásná bílá štěňátka do jednoho a půl roku změní velikost a barvu kožíšku doplní černými tečkami. Dále se hovořilo o jezevčíkovi, o kterém se říká, že je paličatý, mazaný, má malé nožičky, ale velký smysl pro humor. Vede si svou a někdy i zkušení výcvikáři si s ním neporadí. Našli se i vlastníci teriéra, což jsou společenští a rodinní psi, využívaní často pro různé kynologické sporty.

Každé štěňátko je roztomilé a má svoje lidi rádo. Přináší hodně radosti ale i práce. Je si třeba uvědomit, že to je starost na mnoho let, kdy jedině dobrým zacházením s pochvalou ho lze naučit základní poslušnosti, aby se přizpůsobilo člověku, ne naopak. Agresivita je důkazem nedostatečné péče a tím strachu z neznámých věcí i lidí.

Poté byly přečteny úryvky o poslání psů jako skvělých pomocníků pro slepé, kdy vycvičený pes dokáže podat věci, chránit postiženého i vodit do práce. Ovšem zde je velice důležitý výběr, neboť ne každá dvojice se k sobě hodí.

Následovaly úryvky z dětských knížek, a to příběh z kresleného animovaného večerníčku o přerostlém mluvícím inteligentním bernardýnovi Fíkovi a holčičce Áje a Já, Baryk s psím kalendářem, kde měsíc únor je neskutečně charakterizován stavěním sněhuláků a běháním za sáňkami. Duben je zase měsícem čiperných blech, červenec psí zdatnosti a podobně.

Závěr patřil výrobě obrázků s fotografií vlastního pejska nebo z připravených tištěných obrázků. A tak se vystřihovalo, kreslilo, skládalo a ukládalo do fólie. Domů si každá rodina odnesla líbivou upomínku podle vlastních nápadů a představ.

Návod, jak se správně chovat k čtyřnohému rodinnému příslušníkovi, si mohli všichni vyzkoušet ihned v následujících dnech při společné předjarní procházce.

Reklama

Výběr článků

Načítám