Hlavní obsah

Jako žáček miloval Karel Kryl Jiřinku Gottwaldovou a do Pionýra nikdy nevstoupil

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řadu zajímavých návštěvníků přilákala v minulých týdnech Expozice Karla Kryla v Kroměříži. Byli mezi nimi nejen běžní turisté z Česka i ze Slovenska, ale také lidé, kteří se s legendárním písničkářem a básníkem dobře znali. Vesměs to byli Krylovi spolužáci nebo přátelé z někdejšího exilu.

Foto: Robert Rohál

Pepča Stejskal s kresbou, kterou mu v roce 1954 namaloval do památníčku Karel Kryl.

Článek

Do stálé expozice, která je otevřená bezmála dva roky v domě zvaném Starý pivovar, se přijel podívat i Čecho-Australan Pepča Stejskal (ročník 1945), který pochází z Kroměříže a který se na rodnou hroudu vrací jednou do roka. Už před lety emigroval do Austrálie, kde zakořenil. Léta žije v Sydney, kde pracoval jako knihovník, ale jako kluk kamarádil právě s Karlem Krylem.

„S Karlem jsme chodili na stejnou školu a vyváděli spoustu vylomenin, často jsme si hráli na naší zahradě, rozuměli jsme si. Talé mezi našimi rodinami panovaly dobré vztahy. Karel k nám chodil na návštěvy, pamatuji se, že mu vždycky chutnal od mojí maminky puding s malinami. Když jsme se potkali v Austrálii, kde měl v osmdesátých létech koncerty, tak se vždycky ptal na Jiřinku Gottwaldovou, což byla jeho dětská platonická láska. Naposledy jsme se viděli na jeho koncertě v Brně, což bylo někdy začátkem devadesátých let,“ vzpomíná Pepča Stejskal, který Expozici Karla Kryla věnoval jeho první básnickou sbírku Kníška.

Kníška vyšla v roce 1972 u nakladatelství INDEX, tedy v době, kdy už byl Karel Kryl v exilu. A vedle básní nabízí i jeho ilustrace.

Z dalších vzpomínek se panu Stejskalovi vybavuje i to, že Karel nikdy nevstoupil do Pionýra, čímž tehdy kazil třídě stoprocentní účast. Vysloužil si za to od učitelky facku, což lze už pokládat za jeho historicky „první ideologický trest“.  

Z té doby pochází i dojemný obrázek, který desetiletý Karel Kryl namaloval Pepčovi Stejskalovi do památníku. Je z roku 1954 a je na něm domeček, který je ohrazen plotem s výraznými vrátky. Kopie milého obrázku, jejímž autorem je desetiletý Karel Kryl, je teď ke v expozici k nahlédnutí.

Expozice Karla Kryla nepoutá muzeálními artefakty či jeho osobními předměty, ale je postavena právě na poetice slavného kroměřížského rodáka. Výsledkem je zážitek, který u návštěvníků vyvolává kombinace Krylovy nadčasové básnické a písničkářské tvorby a "vymazleného" interiéru. "Prostor plný emocí" je dílem akademického architekta a divadelního scénografa Jana Konečného.

Mezi dalšími zajímavými návštěvníky kroměřížské expozice patřil v minulých dnech také Slovák a velký fanoušek Karla Kryla - Marián Michalík, který s kytarou zpívá a hraje Krylovy písně. Přijeli se podívat i zpěvák a textař Vlady Gryc nebo návrhářka dámských kabelek a oděvů Lenka Holotíková. Během léta zavítal rovněž písničkář Jaroslav Hutka, ale ten se v expozici dlouho nezdržel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám