Hlavní obsah

Jak se žije seniorům, představil Domov důchodců v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek 19. září personál Domova důchodců v Ústí nad Orlicí v Cihlářské ulici připravil již tradiční podzimní setkání s veřejností formou Dne otevřených dveří.

Foto: Lukáš Prokeš

Příjemné prostředí vchodu do Domova důchodců v Ústí nad Orlicí.

Článek

Na okraji města Ústí nad Orlicí je za řadou stromů skryto jezírko, nad kterým se trvale vznáší vážka. A není to ledajaká vážka ale pozinkovaná patinovaná plastika na fontáně před vchodem do domova důchodců, která je symbolem udělení ústeckému domu se zvláštním režimem Českou Alzheimerovou společností certifikátu kvality.

Prospekt Vážka zajišťuje pravidelnou pomoc seniorům v důsledku onemocnění některým typem demence a jimž není možné zajistit službu v domácím prostředí. Ústecký domov se zvláštním režimem disponuje 51 lůžky pro osoby od 45 let věku, kteří jsou závislé na pomoci jiné osoby. Je zde i poradna pro Alzheimerovu chorobu, poskytující poradenství a konzultace v oblasti demence a certifikované testování paměti. Dále zajišťuje přednášky pro širokou veřejnost o této závažné nemoci postihující mozek a tím snížení kognitivních funkcí v oblasti myšlení, paměti a úsudku.

Není proto náhodou, že před Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby, který připadá na 21. září, a Mezinárodního dne seniorů vyhlášeného na první den v měsíci říjnu otevírá Domov důchodců v Ústí nad Orlicí dveře veřejnosti, aby se mohla seznámit s režimem zařízení.

Ve čtvrtek 19. září si tak návštěvníci mohli prohlédnout prostory domova, seznámit se s nabízenými službami, vyzkoušet si kompenzační pomůcky, poznat rehabilitační techniky i ochutnat dobroty kuchyně.

Domov pro seniory má 89 lůžek pro seniory od 65 let věku, případně mladší, kteří jsou závislí na pomoci jiné osoby. Poskytovaná bazální péče vychází z individuálních potřeb pacienta, kdy zároveň poskytuje podporu v běžných denních činnostech. V novém prostředí není nutné měnit některé návyky z domova uživatele, lze pokoj vybavit vlastním drobným nábytkem, přinést si oblíbené křeslo, fotografie i obrazy. Jedné ženě bylo umožněno umístění i s jejím oblíbeným kocourem.

Právě ubytování s přítomností zvířátek mnohdy vytváří dokonalé zázemí ztraceného bývalého domova. Na chodbách se lze setkat s andulkami, králíčkem Kájou a rybičkami, na návštěvy na pokoje jsou přiváděni psí kamarádi - kolie i jedno koťátko.

V domově se dále nachází tělocvična, rehabilitační místnost včetně muzikoterapie, herna, reminiscenční místnost, 4 lůžka pro odlehčovací službu a zázemí s kuchyní a prádelnou.

O tom všem včetně dalších aktivit (rukodělné činnosti, her a výletů) vypráví ve společenské místnosti vystavené kroniky.

K šťastnému životu patří i příroda, a proto hlavním bodem Dne otevřených dveří bylo slavnostní předání obyvatelům domova nově vybudovaného parčíku ve venkovním areálu s četnými lavičkami, na kterých byla umístěna dokumentace se vznikem tohoto parku.

Závěrečná přednáška klinické psycholožky Mgr. Petry Urbanové Projevy Alzheimerovy choroby v našem chování a možnosti dostupné kognitivní stimulace pro pečující připomněla průvodní jevy této závažné nemoci, kdy život s demencí ani s takto nemocným není snadný. Vedle ukázky trénování paměti, to bylo optimistické zakončení vtipem. Vždyť smích je nejlepším lékem na všechny neduhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám