Hlavní obsah

Jak se peče valašský frgál? Naučte se to o prázdninách ve Velkých Karlovicích

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Kdo by se chtěl naučit péct tento tradiční valašský koláč, bude mít jedinečnou příležitost o prázdninách ve Velkých Karlovicích.

Foto: Josef Vrážel

Kurzy pečení frgálů se loni líbily, konat se proto budou i letos o prázdninách.

Článek

Pekařky místního Resortu Valachy se opět podělí se zájemci o své zkušenosti při pekařských kurzech.

„Poprvé jsme je pořádali loni a byl o ně velký zájem, proto je nabízíme i letos. Kurzy pečení frgálů se budou konat v červenci a srpnu vždy v úterý a sobotu. Účastníci se během tří hodin dozví zajímavosti o výrobě i historii koláčů a pod vedením naší pekařky si zhotoví svůj vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Vzhledem k zájmu je lepší si účast rezervovat předem,“ informoval ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Nejoblíbenější? Hruška a tvaroh

Resort Valachy se zabývá vlastní výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých tří hotelů Lanterna, Horal a Galik a prodává je i přímo „od pece“ kolemjdoucím turistům. Zájemců je zvláště v letní sezóně spousta, frgál patří k nejoblíbenějším suvenýrům z dovolené. Podle pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové jich denně napečou až kolem stovky. „Nejoblíbenější jsou frgály hruškové a tvarohové,“ prozradila pekařka.

Gril srub Razula, v němž se kurzy budou konat, se nachází v areálu dětského zábavního parku Razulák. „Než se maminka či jiný člen rodiny naučí frgály, mohou se tu děti zabavit na řadě atrakcí, dvakrát denně se konají animační programy na různá témata,“ dodal Tomáš Blabla.

Navíc nedaleko je také relaxační centrum Wellness Horal s termálními bazény, Kulíškova naučná stezka či rozhledna Miloňová. Návštěva kurzu se tak dá spojit i s další zábavou.

Golf pro děti i víkendy s grilováním

Kromě pekařských kurzů chystá Resort Valachy na léto i další lákadla. Zajímavostí jsou třeba každodenní lekce jógy s indickým lektorem u hotelu Horal nebo Golf pro každého - program připravený pro úplné začátečníky a rodiny s dětmi na místním golfovém hřišti.

Na terase Horalu se hotelu Horal se v létě budou konat středeční podvečery s živou hudbou a víkendové grilování, na začátek léta se chystá otevření nového hřiště u hotelu Horal. U hotelu Lanterna mohou návštěvníci využít nové venkovní posezení.

Gurmáni se mohou těšit na nové Letní menu ve Spa hotelu Lanterna. V sobotu 29. července ho mohou návštěvníci ochutnat i s komentářem šéfkuchaře Pavla Václavíka a majitele vinařství Veverka Libora Veverky.

Týden kultury s Duškem a Rychlými šípy

Závěr prázdnin bude ve Velkých Karlovicích patřit charitativnímu festivalu Týden kultury na Valašsku, který přinese sedm dní nabitých divadelními představeními pod šapitó.

Návštěvníci uvidí například Čtyři dohody a Pátou dohodu Jaroslava Duška, legendární představení Caveman a Rychlé šípy, Karla Rodena s Janou Krausovou či one man show Ondřeje Sokola.

Reklama

Výběr článků

Načítám