Hlavní obsah

Jak se do muzea vejde 52 autobusů, 28 tramvají a několik stovek dalších vozidel?

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích zná recept. Na zdejším „autosalonu“ můžete obdivovat modely nejrůznějších dopravních prostředků. Nudit se ale nebudou ani ženy, pro které je připravena výstava překrásných gobelínů.

Foto: Jan Kaše

Autobusy a tramvaje

Článek

Výstava s názvem Na plný plyn je ukázkou sběratelského umění Martina Švece, který zcela propadl vášni pro modely automobilů, motorek, autobusů či tramvají. Již v roce 1975 čítala jeho sbírka asi 300 kusů, které dostal od rodiny, „vystřílel“ na poutích nebo koupil v Tuzexu.

„V roce 2015 to bylo 50 let, co jsem od babičky ve Zbečně dostal své první autíčko, které tu také uvidíte. Jaké každý kluk jsem si s auty hrál, ale už tehdy jsem si uvědomil, že modely aut patří spíše do vitríny. Tato záliba mi vydržela až do současnosti, kdy moje sbírka čítá přes 2000 modelů a část z nich si nyní můžete prohlédnout. Když si vybírám nový model do své sbírky, je hlavní kritériem, aby autíčko bylo co nejvěrnější kopií skutečného automobilu,“ uvedl Martin Švec.

Jeho sbírku tvoří i kolekce, jako například Automobily Jamese Bonda, Kultovní auta ČSSR, Taxíky světa, Policejní vozidla světa, Legendární automobily nebo Prezidentské vozy.

Asi je vhodné zmínit i jednu podstatnou informaci. I když výstava modelů zaujme spíše děti a jejich tatínky, zkrátka nepřijdou ani ženy, neboť v muzeu současně probíhá i výstava akademické malířky Růženy Šromové, která představuje ručně tkané gobelíny.

Preciznost a nápaditost dává každému jejímu dílu zajímavý nádech a atmosféru. Nutno podotknout, že vytvořit takový překrásný gobelín může trvat i celý rok. Ale výsledek je opravdu fascinující.  

Výstava modelů potrvá do 29. září a gobelíny můžete obdivovat do 31. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám