Hlavní obsah

Jak na nejlepší frgál? Péct s láskou, tvrdí vítězka z Karlovského gastrofestivalu

Novinky, Martina Žáčková

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích. Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni.

Foto: Jan Salač

Soutěž o nejlepší frgál je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu na Valašsku.

Článek

„Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, poprvé i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá pekařka.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Přišlo na 25 tisíc návštěvníků

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil menu pro milovníky zážitkové gastronomie - letos jím byl šéf rakouské restaurace Le Ciel, Toni Mörwald. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale ne v takovém rozsahu,“ podotkl.

Výběr článků

Načítám