Hlavní obsah

Interaktivní expozice návštěvníky vede do historie města chmele a piva

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žatecký stroj času. Tak se jmenuje stálá expozice, kterou od konce loňského roku nabízí Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci. Nabízí zcela inovativní způsob pohledu na žateckou minulost i příjemnou zábavu.

Foto: Regionální muzeum Žatec

Fotografie z prosincové vernisáže ukazuje zápal veřejnosti do hry.

Článek

Pomocí tabletu, historických fotografií a faktů z dějin města budete vtáhnuti do příběhu staré žatecké rodiny Egertaalů v honbě za získáním pokladu. Hrou připravenou na tabletu budete vybízeni k hledání indicií v různých částech výstavy.

K úspěšnému dokončení hry musíte najít indicie schované na panelech a v textech starých pohlednic, vyluštit tajnou šifru, zfalšovat podpis Karla Aloise Polánka, zakladatele muzea, a prokázat orientaci na velkoformátové mapě Žatce datované k roku 1843. Na panelech jsou uvedeny různé údaje z historie města roztříděné do jednotlivých témat, např. zajímavosti, školství, víra, osobnosti a další. Touto zábavnou formou se muzeum snaží přitáhnout mladší ročníky, ale neztratí se v ní ani generace starší.

"Cílem nové expozice je zbořit zažitou představu muzea jako nudné a zaprášené budovy plné starého harampádí, na které se nesmí sahat. Zcela inovativní je způsob komunikace návštěvníka s expozicí při využití hesla: dotýkati se dovoleno!" uvedla ředitelka muzea PhDr. Radmila Holodňáková.

Expozice se dá nazvat "výstavou nového tisíciletí" a to především díky použití nových technologií, mezi které patří i QR kódy, jež jsou umístěny u každé fotografie. Můžete je načíst jak ke hře propůjčeným tabletem, tak vlastním zařízením, jenž budete mít u sebe, např. chytrým telefonem. Každý takovýto kód vás dovede do unikátní online muzejní encyklopedie žatecké historie na webu muzea, kde se dočtete další podrobnosti a rozšíříte tak své znalosti a vědomosti.

Po ukončení získáte malou odměnu. Úspěšným řešitelům bude po zadání jména a emailové adresy doručen unikátní certifikát vygenerovaný na stránkách muzea, jež mohou sdílet na sociálních sítích a pochlubit se tak přátelům.

Vernisáž výstavy Žatecký stroj času pro zvané hosty proběhla v neděli 16. prosince 2012. Veřejnosti je otevřena od následujícího dne. Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci má otevírací dobu ve všední dny, kromě pondělí, od 9 do 17 a o víkendu od 13 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám