Hlavní obsah

Ikony jsou k vidění v Ostravském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravském muzeu je od 16. prosince k vidění zajímavá a k vánočním svátkům připravená výstava pod názvem Ikony. Návštěvník spatří přes 70 nádherných exponátů zobrazujících Krista, Bohorodičky, anděly a světce nebo zachycujících významné události.

Foto: Josef Zajíc

Ikony. Výstava v Ostravském muzeu. 22.12.2015 Z výstavy. Bohorodička Doméné, Pozdrav Bohorodičky, Suzdalsko - vladimirský typ.

Článek

Výstava Ikony je umístěna ve dvou "černých sálech" ve třetím poschodí Ostravského muzea. Ve své první části představuje ukázky různých ikonografických typů i výtvarného pojetí ikon zejména z ruského pravoslavného prostředí, zapůjčených z českých a moravských muzejních institucí: Husitského muzea v Táboře, Galerie výtvarného umění v Náchodě, Oblastního muzea v Děčíně a Vlastivědného muzea v Olomouci.

Druhá část výstavy je věnována dosud málo známému souboru ikon ze sbírky Ostravského muzea, v nedávné době rozšířeného darem Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz - ikony byly nalezené na území obvodu.

„Ostravské muzeum již dlouhá léta vlastní menší kolekci ikon. Nikdo již neví, jak se do našeho muzea dostaly, ale asi před 40 lety je náhodou objevili při stěhování jedné sbírkové truhly. Prostě tak nějak hrkala, byla zamčená - klíče nebyly. Když technický správce opatrně truhlu otevřel, našlo se v ní 15 pravoslavných ikon,” sdělila RNDr. Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea.

„Dalších osm přibylo v loňském roce. Dostali jsme je darem od městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, na jehož území, na ostravském hlavním nádraží, byly před  deseti lety nalezeny. Nikdo se o ně nepřihlásil a tak putovaly do muzea. Osudy ostatních vystavených ikon (z muzeí v Děčíně, Táboře, v Olomouci a v Náchodě) mají podobný osud. Většinou jsou nelegálně přivezené, byly celníky zabaveny a po určité době deponovány do muzeí,” dodala ředitelka muzea.

Termínem ikona označujeme náboženský obraz vzniklý v prostředí ortodoxního křesťanství. Jde o zobrazení Krista, Bohorodičky, andělů a světců nebo o zachycení významných událostí z dějin spásy, čerpajících z bible, legend či liturgických textů.

V kontextu evropského církevního umění je ikona svým zaměřením výjimečná a jedinečná. Je nejen obrazem, ale především předmětem kultu, výrazem ortodoxie a duchovní realitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám