Hlavní obsah

Ibis hnědý je dalším vzácným zatoulancem v Tovačově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes nepříznivé počasí se zúčastnilo sobotní ornitologické exkurze Moravského ornitologického spolku přes 40 zájemců o pozorování tažného ptactva. Na vypuštěném Hradeckém rybníku již sice neviděli vzácného lyskonoha ploskozobého, ale měli štěstí na další ptačí raritu, objevil se tam ibis hnědý.

Foto: Jarmila Kačírková

Ibis hnědý na Hradeckém rybníku v Tovačově.

Článek

Ibis hnědý se v České republice vyskytuje jen velmi vzácně. Ornitologové dosud evidovali pouze 31 jeho výskytů v ČR od roku 1854. V těchto dnech jej objevili ornitologové na Hradeckém rybníku v Tovačově. Jde o 32 pozorování ibise hnědého v ČR za posledních 159 let. Jde pravděpodobně o jedince, který se na střední Moravě objevil již začátkem května na zaplaveném poli u Dubu nad Moravou. V červnu a v červenci byl opakovaně pozorován na rybnících v Poodří a koncem října přelétal nad Lipníkem nad Bečvou směrem po toku řeky Bečvy. Od 7. listopadu se zdržuje na Hradeckém rybníku, kde loví drobné vodní živočichy, kteří tam zůstali v kalužích na dně vypuštěného rybníka po výlovu.

Ibis hnědý je menší příbuzný čápů a volavek, měří 55 až 65 cm a rozpětí křídel má 88 - 105 cm. Patří do skupiny brodivých, kteří vyhledávají potravu, hlavně drobné vodní živočichy a hmyz v mokřadech. Video ibise hnědého si můžete prohlédnout na videokanálu MOS: http://youtu.be/uwYRrKh9rZk

Ibisové hnědí žijí v mokřadech v jihovýchodní Evropě a Asii. Nejbližší hnízdiště mají v deltě Dunaje a ojediněle hnízdí i v Maďarsku. Nehnízdící ptáci se občas zatoulají až do Skandinávie nebo Velké Británie. Jeho výskyt na střední Moravě je tedy pravděpodobně pouze potulkou mladého nehnízdícího ptáka. Na zimu by se měl vrátit zpět do Středomoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám