Hlavní obsah

Ian Ritchie, saxofonista z Odvrácené strany Měsíce, představí svůj projekt v ČR a na Slovensku

Novinky, Daniela Slezáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu zavítá fenomenální britský saxofonista Ian Ritchie, kterého mohli diváci slyšet a vidět například při tour Dark Side of the Moon zakladatele Pink Floyd, Rogera Waterse, do České a Slovenské republiky poprvé se svým hudebním SOHO projektem.

Foto: Ian Ritchie archív

Ian Ritchie's SOHO Project, Malta Jazz Festival

Článek

Více než 30 let Ian Ritchie figuruje na pódiích a ve studiu s řadou světových hudebních ikon. Nezaměnitelný zvuk jeho saxofonu je možné slyšet jak na nahrávkách The Beach Boys, Wham!, Boomtown Rats, tak i Dee C. Lee, Davida Granta a kapely Steel. Jako vyhledávaný producent se podílel na deskách Rogera Waterse, Laurie Anderson či Big Dish.

Mezi neopomenutelnou součást Ritchieho tvorby patří i mnoho památných TV motivů včetně hudby pro celosvětově proslulou série The Lonely Planet/ Globetrekker.

První album Ianova SOHO Projektu vyšlo v roce 2007 a jednotlivé skladby vyjadřovaly nálady ulic londýnské čtvrti SOHO. Deska sklidila skvělé recenze a v roce 2013 se dočkala pokračování. Druhé album South of Houston čerpá pestré nálady z newyorského SoHo.

Kompozice na desce zkoumají styly méně běžné v jazzu. Posluchači se tak dočkají fúze hip hopu, funky, reggae, swingu i latiny. Jasný rytmický koncept bicích pohánějící kapelu, nekonečně vynalézavý kontrabas a precizní piano poskytují dokonalou oporu pro Ritchieho překvapivá a přesvědčivá sóla. Ianův silný tenor jasně podtrhává melodické nálady jednotlivých skladeb a činí z nich vysoce interaktivní, svěží hudbu, která upoutá pozornost každého posluchače do poslední vteřiny.

12. 5. Praha – Jazz Dock

13. 5. Ostrava - Parník

14. 5. Kroměříž - Dům kultury

15. 5. Nitra (SK) - Music A Cafe

16. 5. Nové Mesto nad Váhom (SK) - Blue Note

17. 5. Bratislava (SK) - Ateliér Babylon

18. 5. Kostelec nad Orlicí - SK Rabštejn

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám