Hlavní obsah

Hvězdami pištínského adventu budou sopranistka Jana Šrejma Kačírková a houslista Pavel Šporcl

Novinky, Petr Pokorný

Slavnostním koncertem sólistky opery Národního divadla v Brně, sopranistky Jany Šrejma Kačírkové, a houslisty Pavla Šporcla vyvrcholí program letošních předvánočních akcí v Pištíně na Českobudějovicku.

Foto: MŠ Pištín

Pištínské Vánoce 2017 - živý betlém místní mateřské školy.

Článek

Projekt obce, držitelky titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017, s názvem Advent na vsi, odstartuje v sobotu 1. prosince v 16 hodin tradičním zdobením medových perníčků.

Hned v neděli 2. prosince program pokračuje ve 14 hodin koncertem v kapli Sv. Anny v Češnovicích a v 16 hodin koncertem dětí z místní mateřské školy v pištínském kostele.

„Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na činnost školy. Součástí koncertu bude zahájení výstavy betlémů z dílny jihočeského řezbáře Jiřího Bürgera, jehož práci znají milovníci umění nejen v ČR, ale i v zahraničí. Jeho výstavy měli možnost vidět návštěvníci v Itálii, Francii, Německu a Rakousku,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Pištín a koordinátorka projektu Advent na vsi Kamila Lidralová.

Výstava potrvá až do Tří králů, tedy do neděle 6. ledna 2019. Přístupná bude zdarma každou neděli před a po bohoslužbě. Mimo to pak ve středu 12. prosince od 16 do 17.30 hodin a v sobotu 22. prosince od 14.00 do 15.30 hodin.

„Adventní program má u nás dlouhou tradici, letošní rok je však výjimečný projektem v režii mateřské školy, který nabízí velice atraktivní akce jak pro děti, tak pro dospělé. Předpokládáme, že některé přilákají i návštěvníky z širokého okolí, včetně krajského města. Všichni jsou srdečně zváni,“ konstatoval starosta Pištína Jaroslav Havel.

V průběhu čtyř adventních týdnů se v rámci série akcí odehraje také mikulášská nadílka s čertovskou besídkou dětí z mateřské školy, koncert dětského pěveckého sboru Skřivánek, mikulášské posezení spojené se zábavou pro děti, zapojení do projektu Česko zpívá koledy či Poslední leč.

„Skutečnou ozdobou předvánočních akcí bude koncert sopranistky Jany Šrejma Kačírkové a houslisty Pavla Šporcla v sobotu 22. prosince od 16 hodin v našem sportovně rekreačním areálu. Vystoupení těchto dvou skvělých umělců je dokladem toho, že i na malé obci jdou dělat špičkové kulturní akce.  Nepochybuji o tom, že návštěvníci koncertu si od nás odnesou nádherný vánoční zážitek,“ zdůraznil starosta.

Pištín s více než 660 stálými obyvateli leží zhruba v polovině hlavní silniční trasy z Českých Budějovic do Vodňan. Obec patří mezi devět historických vsí oblasti takzvaných Zbudovských Blat a společně se svými místními částmi, Češnovicemi, Pašicemi a Zalužicemi, je držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám