Hlavní obsah

Husovy myšlenky stále ještě děsí intrikány a korupčníky

Novinky, Jan Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes si připomínáme 600 let od upálení mistra Jana Husa v Kostnici. Fakt, že tento den není pro občany České Republiky jen dnem volna, ale upřímným souzněním s ideály pravdy a spravedlnosti dokládá bezpočet shromáždění a pietních aktů, které buď dnes probíhají, nebo v předstihu již proběhly.

Foto: Jan Beneš

Poslanec Karel Šidlo při úvodním projevu

Článek

Jeden takový se uskutečnil také v Plzni ve čtvrtek 2. července. Shromáždění organizuje každoročně Výbor národní kultury a letos proběhlo pod patronací ÚMO Plzeň 4 - Doubravka. Právě tato městská část v nedávné době upravila Husův park a okolí doubraveckého pomníku, u nějž se vzpomínková akce tradičně koná.

Úvodního slova se za Výbor národní kultury ujala Dagmar Tyrychtrová a přivítala více než padesátku účastníků. Chybět nemohl samozřejmě ani starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD) a další zastupitelného čtvrtého Plzeňského obvodu.

Hlavního projevu se zhostil poslanec parlamentu ČR za KSČM Karel Šidlo. Zrekapituloval nejen Husův osud a historická fakta, ale připomněl také dosah Husova odkazu pro současnost. „Jeho nadčasové myšlenky a postoje dodnes děsí vatikánské intrikány a korupčníky,“ řekl Šidlo a dodal, že i šest století po smrti je Hus pro někoho mučedník, pro někoho kacíř.

Podle jeho slov nebyl Jan Hus jediný. Upálených reformátorů a odpůrců poměrů v katolické církvi byly celé zástupy. Snad proto našel Hus tolik pokračovatelů z řad prostého lidu, který přitahovalo jeho kázání v Betlémské kapli, kázání, kterým i popuzoval bohaté a mocichtivé církevní preláty.

V podobném duchu pokračoval také další z komunistických poslanců Jiří Valenta. Podle jeho slov ne všem vyhovují myšlenky o rovnosti lidí a spravedlnosti, které jsou s Husovým učením neoddělitelně spojeny. Vyzdvihl také význam Jana Husa pro zachování naší národní identity.

„Český národ s mnohasetletou tradicí bohužel neměl a nemá mnoho zcela jednoznačně přijímaných vzorů, se kterými bychom se mohli naplno identifikovat, tak jako tomu je v případě mistra Jana Husa,” zaznělo z úst Jiřího Valenty.

Po skončení projevů položili přítomní květiny k soše mistra Jana Husa a na úplný závěr zazněl z reproduktorů chorál „Kdož sú boží bojovníci“ a píseň „Píseň Hranice vzplála, tam na břehu Rýna“ připomínající smrt mučedníka po kostnickém koncilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám