Hlavní obsah

Hugo Race představí své industriální trance blues na jedinečném koncertě ve Valašském Meziříčí

Novinky, Ondřej Smolka

M-klub ve Valašském Meziříčí bude mít tu čest hostit koncert uznávaného australského kytaristy a zpěváka Hugo Race, zakládajícího člena skupiny The Bad Seeds Nicka Cavea. V klubu představí nové album The Spirit v úterý 24. listopadu a půjde o jeden ze dvou exkluzivních koncertů v České republice.

Foto: Promo Hugo Race

Hugo Race představí tvorbu z nového alba The Spirit, které nahrál s legendární sestavou The True Spirit.

Článek

Hugo Race je nesmírně plodným umělcem, jeho dvě předchozí alba nahraná se skupinou Fatalists byla v mnoha recenzích hodnocena jako jeho vrcholná díla. Nejnovější desku The Spirit nahrál Hugo Race v průběhu minulých tří let v domovském Melbourne ve spolupráci s legendární sestavou The True Spirit. Na desce hrají kromě něj také Brett Poliness, Bryan Colechin, Michelangelo Russo a Nico Mansy.

Stejná sestava nahrála i skvělá alba Goldstreet Sessions (2003), Taoist Priests (2006) a 53rd State (2008). Deska The Spirit představuje pro Hugo Race návrat do psycho-rockové zóny, kterou kdysi legendární týdeník Melody Maker označil jako “industriální trance blues”. The Spirit je ucelená komplexní výpověď kapely na vrcholu svých tvůrčích sil.

Poprvé se Race objevil na scéně na začátku osmdesátých let v melbournské post-punkové skupině Plays with Marionettes, na mezinárodní úrovni se pak proslavil jako zakládající člen skupiny The Bad Seeds Nicka Cavea, se kterou procestoval celý svět a nahrál pět alb.

The Bad Seeds opustil Hugo v roce 1985, kdy založil kultovní australskou skupinu The Wreckery. Písničkářství všestranného kytaristy a zpěváka Hugo Race lze jen těžko vměstnat do žánrových škatulek. Svoji vlastní uměleckou vizi syrového blues vyvěrajícího z post-industriální krize euroamerické společnosti, začal Race uskutečňovat hned první deskou skupiny The True Spirit Rue Morgue Blues (1990), která mísí blues, elektronické smyčky a samply. Již v době vydání alba bylo jasné, že Hugo Race tak trochu předběhl dobu, což je typické i pro naprostou většinu jeho dalších opusů.

Dnes je Hugo Race jednou z nejvýraznějších postav nezávislé scény, impulsy k tvorbě hledá v pop-kultuře postmoderního věku, blues mississippské delty i avantgardní elektronické hudbě. Před pomíjivou slávou dává přednost ryzí výpovědi o bolestivé existenci ve světě začátku třetího tisíciletí. Se svým moderním psychedelickým blues vystupoval mnohokrát v České republice a dokázal si zde vybudovat široký okruh věrných příznivců.

Vstupenky na koncert Hugo Race a The True Spirit ve Valašském Meziříčí jsou v předprodeji k dostání v tamním Turistickém informačním centru a online na stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám