Hlavní obsah

Hradozámeckou nocí vyvrcholí hlavní návštěvní sezona na hradech a zámcích, zapojí se 95 památek

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní desátý ročník Hradozámecké noci se uskuteční v sobotu 31. srpna a zapojí se do něj 95 památek z celé republiky. V letošním roce poprvé začne již dopoledne na zámku Lemberk a pokračovat bude odpoledním programem na hradu a zámku Frýdlant. Centrem Hradozámecké noci se na závěr stane hrad Grabštejn.

Foto: NPÚ

Grabštejn

Článek

„V rámci Hradozámecké noci chceme návštěvníkům ukázat památky tak, jak je neznají – v trochu jiném čase a trochu jiné podobě, ale také jim tímto způsobem poděkovat za jejich přízeň. Do letošního jubilejního ročníku se opět zapojilo několik desítek státních i soukromých památek, připraven je bohatý program a spolu s noční atmosférou se skutečně jedná o neopakovatelný zážitek,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Hlavní event nejen v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů, ale také celé hradozámecké sezóny na státních památkách bude oživenou připomínkou jednotlivých postav a důležitých osobností této rodiny.

Centrem letošního ročníku bude hrad Grabštejn, jako jeden z hlavních objektů projektu Gallasové a Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech.

Připravovaný program oživí dramatickou dobu třicetileté války tehdejšího vojevůdce, Valdštejnova spolupracovníka i zrádce, hraběte Matyáše z Gallasu.

Připomene i slavnou éru jediného rodinného diplomata světového formátu – Jana Václava, hraběte z Gallasu, který při svých zahraničních pobytech působil v Haagu, Londýně, Římě či Neapoli a mnoho z tamní atmosféry si přivezl do Čech.

Hrabě Kristián Filip, zastupující novou větev po jejím spojení s rakouskými Clamy, ukázal velkou citlivost pro umění. Přesto musel ukazovat i svou silnou stránku – třeba při selské vzpouře na panství či po sebevraždě svého mladšího bratra neschopného unést smrt své milované ženy při porodu prvorozeného dítěte.

I další generace Clam-Gallasů milovaly umění – hrabě Kristán Kryštof nechal vyučovat svou ženu, hraběnku Josefínu, hudebním skladatelem Ludwigem van Beethovenem, jenž hraběnce věnoval dvě skladby i své srdce.

S příchodem moderní doby se proměnily rodové i osobní zájmy tehdejších aristokratů – a tak bychom v osobě Františka, hrabě z Clam-Gallasu našli člověka angažujícího se v oblasti sociální i turistiky, který doprovázel na cestách i císařovnu Sissi.

Jeho dcera Marie, emancipovaná žena, se stala za války zdravotní sestrou i správkyní grabštejnského panství, milující ženou Karla Podstatzkého z Lichtensteinu.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na kostýmované prohlídky, ale i varhanní koncert v hradní kapli, ochutnávku zmrzliny uvařené dle tradiční dobové receptury, prohlídky sklepení či věže a další kulturní program.

V letošním roce se také poprvé uskuteční Hradozámecký den – začne již dopoledne na zámku Lemberk, kde se bude vařit v černé kuchyni, a pokračovat bude odpoledním programem na hradu a zámku Frýdlant, který nabídne alchymistickou dílnu, hrané pohádky, šerm a mnoho dalšího.

Kromě výše uvedených se Hradozámecké noci zúčastní dalších 63 hradů, zámků a ostatních památek ve správě Národního památkového ústavu a také 29 památek soukromých nebo provozovaných jinými institucemi.

Kromě výše uvedených se Hradozámecké noci zúčastní dalších 63 hradů, zámků a ostatních památek ve správě Národního památkového ústavu a také 29 památek soukromých nebo provozovaných jinými institucemi. 

Hlavním mediálním partnerem akce je Česká televize, mediálním partnerem je Český rozhlas Dvojka.

Podrobný program je pro zájemce připraven na webu Národního památkového ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám