Hlavní obsah

Hradní bašta na Pernštejně už opět zve na mimořádnou vyhlídku

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 7. května byla slavnostně znovuotevřena bašta na státním hradě Pernštejně. Z bašty je mimořádně pěkná vyhlídka na hradní palác a celé okolí Pernštejna.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Pernštejnská bašta vznikla na přelomu 15. a 16. století. V první fázi bylo zbudováno předsunuté izolované opevnění s věžkou s podkovitým půdorysem o dvou podlažích osazených střílnami. Ve druhé fázi byla vybudována hradba kolem hospodářského dvora a krčmy. Nové hradby, spojující nyní dosavadní věžku s vlastním hradem, ji obkroužily a vytvořily tak již klasickou podkovovitou baštu v čele opevnění.

Své kvality v boji prokázala bašta až v roce 1645, v letech třicetileté války, kdy byl hrad obléhán švédským vojskem. Se zrušením pevnostní funkce hradu v roce 1760 přestalo být opevnění udržováno v bojeschopném stavu, rozpadla se střecha i dřevěná přístupová schodiště a bašta se pomalu změnila v zříceninu.

Malebnost a skvělý vhled na hrad přiměly v 19. století tehdejšího majitele hraběte Mittrowského proměnit chátrající baštu v romantickou zříceninu. Terénní úpravy, výstavba pohodlných schodišť a instalace mramorových laviček měly za cíl zapojit baštu do komplexu barokních okrasných zahrad, romantického parku a lesoparku, rozkládajícího se na svazích hradního kopce.

Bašta bude přístupná návštěvníkům, kteří budou mít zakoupenu vstupenku na některý z prohlídkových okruhů hradu (tj. prohlídkový okruh I. až IV.) a navíc bude zpřístupněna mimořádně v rámci kulturních akcí a doprovodných programů.

Obnova bašty a 1. hradní brány byla realizovaná v rámci projektu „Historie je svědectvím doby, životem památky a učitelem života“, který byl spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje v rámci Programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007–2013.

Hrad Pernštejn

Mimořádně zachovalý středověký hrad byl základnou pánů z Pernštejna. Původní jednoduchá dispozice hradu se ztrácí ve spleti pozdějších přestaveb. Pozdně gotická a raně renesanční podoba hradu však už nebyla dotčena dalším přebudováním a je ojedinělým dokladem přeměn středověké pevnosti na luxusnější renesanční sídlo.

K vidění je architektonická skladba hradního paláce, kde návštěvník sleduje historii a vývoj sídla od jednoduchého hradu přes pozdně gotickou pevnost, renesanční palác, barokní, rokokovou a klasicistní rezidenci až po romantismus 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám