Hlavní obsah

Hrad Svojanov opět otevírá své brány, návštěvníci mohou vystoupat i na věž

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší královské sídlo od úterý 12. května vítá návštěvníky. Kromě hradních zahrad, vyhlídek a hradeb, mohou vystoupat i na věž. Platit budou jiná pravidla.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov od 12.května 2020 zpřístupní venkovní areál, zahrady, vyhlídky, hradby a věž.

Článek

Koronavirus uzavřel na několik týdnů památky. S uvolněním vládních opatření se brány opět otevírají. Od úterý se návštěvníci mohou podívat i do venkovního areálu Svojanova. Pracovníci hradu se snažili prostředí připravit tak, aby se výletníkům na Svojanově líbilo.

„Uvidí jarní zahrady a hrad ve velice přívětivé podobě, rozkvetlé stromy, jarní květiny, namlouvající se pávy,“ popisuje kastelán hradu Miloš Dempír. Přístupná je celá zahrada, vyhlídkové altány, nádvoří, hradby i věž. Celý hradní areál čítá trasu dlouhou zhruba tři čtvrtě kilometru.

Za pobyt v hradním areálu zaplatí výletníci standardní vstupné. „Pokladna bude přístupná pro jednoho člověka se svými rodinnými příslušníky. Až si zakoupí vstupenky a opustí prostory pokladny, bude moci vstoupit další,“ upřesnil kastelán.

U závory před hradní branou bude pracovník, který zkontroluje vstupenky, ale také zkoordinuje počet osob, které do pokladny vstoupí. Před pokladnou si všichni budou muset ošetřit ruce dezinfekcí podobně, jak jsou zvyklí z obchodů. Nutná je také rouška, či jiná ochrana úst.

Návštěvníci budou moci vystoupat také na hlásku, aby se mohli rozhlédnout do malebného okolí. Vstup však bude z bezpečnostních důvodů omezený, aby se ve věži neshlukovalo více osob.

„Hláska bude mít samostatný provozní řád, aby se lidé vystřídali a nevystupovali naráz ve velkých skupinách. Vstup bude omezený na jednu rodinu,“ informoval Miloš Dempír. Další návštěvník s rodinou může vejít do prostor věže, až předchozí rodina sejde dolů.

„Pokud by lidé nedodržovali kázeň v souladu s vládními nařízeními, museli bychom přistoupit k tomu, že bychom věž úplně uzavřeli. V době, kdy jsme byli dva měsíce uzavření, nám stát nepomohl. Jsme odkázaní na to minimum, které máme a které si posléze vyděláme. Nejsme schopní personálně posilovat provozní dobu o lidi, kteří by pouze hlídali věž,“ podotkl kastelán.

O dva týdny později, tedy od 26. května, hrad zpřístupní také prohlídkové okruhy interiérů hradu. „Prohlídky budou omezené, aby splňovaly vládní nařízení. Přesné počty osob v prohlídce a další podrobnosti ještě upřesníme,“ dodal kastelán Miloš Dempír.

Hrad Svojanov má v květnu brány otevřené od 9 do 17 hodin denně kromě pondělí. Pro návštěvníky bude otevřená také zahrádka hradní restaurace.

Další informace na: www.svojanov.cz a www.facebook.com/svojanovcz/

Reklama

Výběr článků

Načítám