Hlavní obsah

Hrad Karlštejn otevírá v zimě Kapli svatého Kříže

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Karlštejn nabízí od 25. prosince 2012 do 6. ledna 2013 speciální prohlídkovou trasu Vánoční Kaple svatého Kříže. Prohlídka vede všemi patry Velké věže a vrcholí právě v unikátní Kapli svatého Kříže, která je na zimu speciálně upravena a chráněna před vnějším klimatem.

Foto: Management hradu

Vánoční Kaple svatého Kříže

Článek

"O Kapli svatého Kříže je celoročně velký zájem, a proto jsme se rozhodli zpřístupnit tuto svatyni mimořádně také o vánočních svátcích, které do kaplových prostor prostě patří. Nabízí se tak nejen vstup do Kaple svatého Kříže o vánočních svátcích, ale i možnost zhlédnout nejrůznější opatření, kterými je tento unikátní gotický prostor v zimě chráněn před vnějším prostředím a změnami počasí," prozradil Ing. Jaromír Kubů, kastelán hradu Karlštejn.

Kaple svatého Kříže má celoročně omezený provoz. Běžné prohlídky je z klimatických důvodů možné provádět pouze v období květen až říjen. V ostatních měsících je Kaple pro veřejnost uzavřená.

"Již 12 let funguje v Kapli svatého Kříže 24 hodin denně jednotka úpravy vzduchu, která udržuje v kapli relativně stálé klima - tedy teplotu a vlhkost. V zimních měsících má venkovní vzduch vyšší vlhkost, která by se běžným návštěvním provozem dostala do Kaple svatého Kříže a její kumulace tak škodila obrazům Mistra Theodorika a celému prostoru svatyně. Díky funkci a rezervám, které jednotka má, je možné v tomto pro Kapli nepříznivém zimním období uskutečnit prohlídky pouze s velmi omezenou kapacitou a pouze dočasně," vysvětlil kastelán Kubů.

Speciální prohlídky Vánoční Kaple svatého Kříže tak mohou zájemci navštívit pouze v období od 25. prosince 2012 do 6. ledna 2013 a jen dvakrát denně (vždy v 10.00 a 14.00 hodin). Maximální počet osob ve skupině je 16 a je nutná předchozí rezervace na tel 311 681 617.

Prohlídka však nezahrnuje pouze Kapli svatého Kříže. Během této speciální prohlídky projdou návštěvníci přízemí Velké věže, kde bývalo v 16. století vězení a dnes je zde hradní lapidárium, dále pak velkou obrazárnu, pracovnu architekta Josefa Mockera, hradní strážnici, bývalou zbrojnici a půdy s ochozy. První dvě patra Velké věže jsou spojena slavnostním schodištěm s gotickými freskami, znázorňujícími legendu o sv. Václavovi a legendu o sv. Ludmile.

Více informaci o Vánoční Kapli svatého Kříže a otevírací době hradu v tomto období naleznete na www.hradkarlstejn.cz nebo na facebooku Hrad Karlštejn

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám